Fuksa suverénně prošel do finále, čtyřkajaku těsně unikl přímý postup

Kanoista Martin Fuksa suverénně vyhrál na mistrovství světa v Račicích rozjížďku na neolympijské trati 500 metrů a postoupil přímo do nedělního finále. Další medailový kandidát na této trati kajakář Josef Dostál prošel do semifinále.

Tento článek je více než rok starý.

Račice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Fuksa

Martin Fuksa | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Čtyřiadvacetiletý obhájce zlata Fuksa, jenž na pětistovce vyhrál předloňské MS v Miláně i loňský a letošní evropský šampionát, dnes napodobil svůj čtvrteční přímý postup z kilometru. Na rozdíl od dvojnásobné trati však o něm nerozhodl až v závěrečném finiši, ale vedl prakticky od úvodu a jediné postupové místo do finále si bez problémů pohlídal.

„Podle toho obsazení jsem doufal, že by to mohlo vyjít. Kluci ze začátku vypálí, což mě trochu rozhodí, ale já věděl, že šetřím síly na druhou polovinu. Tam jsem zrychlil a hned jsem jim ujel, takže jsem věděl, že zvítězím a šetřil jsem co nejvíc sil,“ řekl Fuksa po závodu Radiožurnálu.

Stříbrný medailista z olympijského kilometru Dostál, jenž v Račicích vyhlásil útok na dvě zlata, skončil v rozjížďce na 500 m těsně druhý za Dánem Reném Holtenem Poulsenem. Na vítězství český kajakář útočit nemusel, protože prvních šest lodí postupovalo do semifinále. Ve čtvrtek si už Dostál zajistil účast v sobotním finále na 1000 m.

Čtyřkajaku na neolympijském kilometru unikl přímý postup do finále o pouhých 66 tisícin sekundy. Z rozjížďky postoupily do bojů o medaile tři lodě, české kvarteto Lukáš Trefil, Pavel Davídek, Lukáš Nepraš, Tomáš Veselý bylo těsně čtvrté a odpoledne ho čeká semifinále.

V druhý den soutěžního programu v Račicích šli z rozjížděk do semifinále také deblkanoe Tomáš Janda, Filip Dvořák na 1000 metrů a na nejkratší trati kajakář Filip Šváb, kanoistka Jana Ježová, deblkanoe Dan Drahokoupil, Petr Bubanec a deblkajak Michaela Fasnerová, Sofie Kinclová. Kajakářka Kateřina Slivanská vypadla na dvoustovce v rozjížďce.

ČTK, jap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme