Geraint Thomas ovládl stoupání na La Rosiére. Velšan utrhl i Frooma a získal žlutý trikot

Novým lídrem Tour de France je Geraint Thomas. 32letý závodník týmu Sky utrhl v závěrečném kopci 11. etapy i svého lídra Chrise Frooma a oblékne se do žlutého trikotu s více než minutovým náskokem.

Tento článek je více než rok starý.

La Rosiére Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomsta po francouzsku. Neoblíbeným jezdcům na Tour hrozí sprchy moči i silnice plné připínáčků

Číst článek

V celkovém pořadí má Geraint Thomas náskok minuty a 25 sekund na obhájce vítězství a týmového kolegu Chrise Froome, o dalších 19 sekund zpět je lídr týmu Sunweb Tom Dumoulin. 

O žlutý trikot přišel po více než týdnu Greg Van Avermaet z týmu BMC, který v náročných stoupáních 11. etapy odpadl. Kontakt neudržel ani úterní hrdina Julian Alaphilippe, přesto udržel žlutý trikot pro nejlepšího vrchaře. 

Na závěrečném, téměř 18kilometrovém stoupání, do La Rosiére se startovní pole Tour de France rozdrobilo na jednotlivce a malé skupinky sunoucí se k cíli. V nejprudších pasážích se na samém čele osamostatnil Španěl Mikel Nieve z týmu Mitchelton-Scott a jel si pro etapové vítězství, přišel o něj 300 metrů před cílem, kdy se přes něj přehnal Geraint Thomas.

Zklamaný Nieve nakonec dokončil etapu až jako pátý.

Druhá ze tří alpských etap za ním nabídla vzájemné útoky největších favoritů na celkové pořadí i změnu žlutého dresu. Z obojího vzešel vítězně tým Sky. Bílý vláček zlikvidoval nástup Alejandra Valverdeho z Movistaru a neujel mu ani Tom Dumoulin z týmu Sunweb.

V poslední fázi čtvrté vrchařské prémie dne si favorité nastupovali navzájem. Michał Kwiatkowski pracoval pro kolegy ze Sky až skoro pod vrchol. Když s vyčerpaným výrazem odpadl, se od svého lídra Frooma odpoutal Geraint Thomas a utvořil dvojici s Tomem Dumoulinem.

Obhájce titulu se zbavil lídrů dalších stájí, kteří ve skupince největších favoritů zbyli. Vincenzo Nibali a Nairo Quintana ztratili na vítěze etapy minut, Alejandro Valverde z Movistaru, který v předchozím průběhu etapy zkoušel ujet, vypadl z elitní desítky. Vedle Dumoulina se Frooma udrželi jen Damiano Caruso a Daniel Martin.

Alpský trojboj na Tour de France končí čtvrteční etapou z Bourg-Saint-Maurice na pověstný vrchol Alpe D’Huez. Kromě legendárních serpentin peloton čekají ještě dvě stoupání nejvyšší kategorie. Na vrcholu Col de la Madeleine dosáhnou nadmořské výšky dvou tisíc metrů, na Col de la Croix de Fer ji ještě o 67 metrů překonají.

Do dvoukilometrové výšky se už nebudou šplhat tři elitní sprinteři, pro které Tour de France po 11. etapě skončila. Mark Cavendish, Marcel Kittel ani Mark Renshaw nestihli časový limit. 

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme