Pořadí Gira vede i po 14. etapě Bernal, vyhrál překvapivě Ital Fortunato

Kolumbijský cyklista Egan Bernal byl ve 14. etapě Gira d'Italia s náročným závěrečným stoupáním na Monte Zoncolan nejlepší ze závodníků jedoucích o celkové pořadí a čtvrtým místem si upevnil vedení. Etapu vyhrál při debutu na Giru italský outsider Lorenzo Fortunato.

Monte Zoncolan (Itálie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lorenzo Fortunato.

Lorenzo Fortunato. | Foto: Jennifer Lorenzini | Zdroj: Reuters

Člen týmu EOLO-Kometa si dojel pro největší úspěch kariéry ze skupiny uprchlíků. V extrémním čtrnáctikilometrovém stoupání na Zoncolan nastoupil Slovinci Janu Tratnikovi a do cíle na vrcholu v mlze dorazil s náskokem 26 sekund.

Nizzolo se doma konečně dočkal. Italský cyklista vyhrál poprvé etapu na Giru, přespurtoval i Sagana

Číst článek

Třetí byl s odstupem 59 sekund Ital Alessandro Covi a jako čtvrtý dojel se ztrátou 1:43 minuty Bernal. Lídr závodu jako jediný ze skupiny favoritů zachytil v závěru nástup Brita Simona Yatese, jehož poté sám setřásl a pojistil si růžový trikot.

„Nemusím útočit v každé horské etapě. Jen potřebuju zůstat v klidu a trpělivý. V závěru jsem následoval Yatese a pak jsem se mu snažil nastoupit. Myslím, že to byla dobrá etapa,“ uvedl Bernal.

Předloňský vítěz Tour de France nově vede o 1:33 minuty právě před Yatesem, jemuž dnešní útok a šesté místo vynesly posun o tři pozice. Třetí je s odstupem 1:51 Ital Damiano Caruso, z druhého místa na čtvrté klesl Rus Alexandr Vlasov (1:57).

„Myslel jsem si, že Vlasov bude dneska dobrý. Proto jsem byl překvapený, že (jeho stáj) Astana tolik v průběhu etapy tahala. V závěru jsme pak závod kontrolovali my,“ pochvaloval si Bernal práci svých kolegů z týmu Ineos Grenadiers. „Náskok 1:30 vypadá dobře, ale na Giru se ještě může stát cokoli. Je potřeba zůstat v klidu,“ dodal.

V prudkém stoupání se dlouho držel s nejlepšími Jan Hirt, jenž ztratil na vítěze 3:32 a dvaadvacátým místem zaznamenal nejlepší výsledek na letošním Giru. Polepšil si díky tomu na 34. místo celkového pořadí.

V neděli cyklisty čeká mírnější profil s třemi vrchařskými prémiemi třetí kategorie, cíl etapy se zajížďkou do Slovinska je po 147 kilometrech v městě Gorizia.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 14. etapa: Cittadella - Monte Zoncolan (204 km):
1. Fortunato (It./Eolo-Kometa) 5:17:22, 2. Tratnik (Slovin./Bahrajn Victorious) -26, 3. Covi (It./SAE Team Emirates) -59, 4. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -1:43, 5. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -1:47, 6. S. Yates (Brit./Team BikeExchange) -1:54, 7. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -2:10, 8. Oliveira (Portug./Movistar) -2:18, 9. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers), 10. Caruso (It./Bahrajn Victorious) oba -2:22, ...22. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -3:32.
Průběžné pořadí: 1. Bernal 58:30:47, 2. S. Yates -1:33, 3. Caruso -1:51, 4. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -1:57, 5. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -2:11, 6. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -2:36, 7. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -3:03, 8. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick Step) -3:52, 9. Martínez -3:54, 10. Bardet (Fr./DSM) -4:31, ...34. Hirt -47:55.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme