Buitrago vyhrál královskou 19. etapu, lídrem zůstal Thomas. O vítězi Gira rozhodne sobotní časovka

Královskou 19. etapu Gira d'Italia s těžkým vrchařským dojezdem na Tre Cime di Lavaredo vyhrál po úniku kolumbijský cyklista Santiago Buitrago. V závěru náročného stoupání předjel Kanaďana Dereka Geeho, který se už počtvrté v letošním ročníku závodu musel spokojit s druhým místem. Vedení v průběžném pořadí uhájil Brit Geraint Thomas, v souboji se Slovincem Primožem Rogličem ztratil tři sekundy.

Tre Cime di Lavaredo (Itálie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královskou 19. etapu Gira d'Italia ovládl Kolumbijec Santiago Buitrago

Královskou 19. etapu Gira d'Italia ovládl Kolumbijec Santiago Buitrago | Foto: Jennifer Lorenzini | Zdroj: Reuters

Buitrago i Gee byli v patnáctičlenné skupince, která se do úniku v náročné horské etapě přes vyhlášená stoupání v Dolomitech vydala už v úvodu 183 km dlouhé trasy. Rozhodlo se ale až v závěrečném stoupání na Tre Cime di Lavaredo, které mělo maximální sklon až 14,6 procenta a bylo nejprudší v tomto ročníku. Jako první v něm nastoupil Gee, Buitrago ho ale zhruba 1,5 km před cílem v nejprudším úseku dojel a předstihl. Nakonec vyhrál o 51 sekund.

Na třetím místě dojel další z uprchlíků Dán Magnus Cort, na něhož se v závěru dotáhla skupinka největších favoritů. Na vítěze ztratil 1:46 minuty, stejně jako nakonec čtvrtý Roglič.

Útoky Rogliče

Slovinec zaútočil v trojici hlavních uchazečů o růžový dres zhruba 700 m před cílem, Thomas ale dokázal zareagovat a do skupinky se dotáhl zpět i průběžně třetí Portugalec Joao Almeida. V prudké koncovce to naopak zkusil Thomas a zdálo se, že Rogliče setřásl, ten ale po chvilkovém zaváhání srovnal krok a nakonec rivala porazil.

Před sobotní časovkou se zhruba osmikilometrovým náročným stoupáním v závěru 18,6 km dlouhé trati, která rozhodne o celkovém vítězi Gira, najel Roglič na lídra tři sekundy. Na druhém místě zaostává o 26 sekund. Almeida v posledním kilometru ztratil 20 sekund a jeho manko na průběžné třetí příčce narostlo na téměř minutu.

Český debutant Karel Vacek dojel do cíle na 34. místě se ztrátou bezmála osm a půl minuty.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 19. etapa (Longarone - Tre Cime di Lavaredo, 183 km):

1. Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious) 5:28:07, 2. Gee (Kan./Israel-Premier Tech) -51, 3. Cort (Dán./EF Education-EasyPost), 4. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) oba -1:46, 5. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1:49, 6. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -2:09, ...34. K. Vacek (ČR/Corratec-Selle Italia) -8:28.
Průběžné pořadí: 1. Thomas 81:55:47, 2. Roglič -26, 3. Almeida -59, 4. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -4:11, 4. Dunbar (Ir./Jayco-AlUla) -4:53, 6. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -5:10. ...84. Vacek -3:35:59.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme