Nizzolo se doma konečně dočkal. Italský cyklista vyhrál poprvé etapu na Giru, přespurtoval i Sagana

Italský cyklista Giacomo Nizzolo vyhrál závěrečný sprint rovinaté 13. etapy Gira d'Italia. Úřadující mistr Evropy vybojoval premiérový triumf v domácím závodu Grand Tour před krajanem Edoardem Affinim. Třetí dojel do cíle ve Veroně trojnásobný mistr světa Peter Sagan, jenž uhájil vedení v bodovací soutěži.

Tento článek je více než rok starý.

Verona Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský cyklista Giacomo Nizzolo

Italský cyklista Giacomo Nizzolo | Foto: JENNIFER LORENZINI | Zdroj: Reuters

Růžový dres lídra udržel Egan Bernal, který stejně jako jeho konkurenti v celkovém pořadí využil páteční etapu k odpočinku před vjezdem do Alp. Lídr stáje Ineos má před sobotním těžkým testem v čele hodnocení dál náskok 45 sekund před Alexandrem Vlasovem z Ruska.

Ve dvanácté etapě Gira se dařilo uprchlíkům. Zvítězil Vendrame, celkové vedení drží Bernal

Číst článek

Peloton nechal ujet skupinu uprchlíků, která si během dne vypracovala až osmiminutový náskok. V závěru 198 km dlouhé trasy ale jejich únik hlavní pole zlikvidovalo a došlo na očekávaný hromadný spurt.

Výhry se dočkal Nizzolo, který na Giru v minulosti dvakrát ovládl bodovací soutěž, jinak ale bylo při předchozích osmi startech jeho maximem jedenáct druhých míst. Na stupních vítězů byl šestnáctkrát.

„Konečně. Ráno jsem říkal, že je mým cílem dojet zase druhý, a možná právě tohle byl ten trik, jak konečně dosáhnout na vítězství,“ vtipkoval šťastný Nizzolo.

V dlouhém spurtu zlikvidoval Affiniho nástup a potvrdil svou sílu. „Nemyslím si, že se jen díky výhře na Giru nějak změní moje hodnota, ale je to krásné, takže si to užiju,“ dodal.

Jediný český zástupce ve startovním poli Jan Hirt dojel do cíle na 152. místě ve skupince s minutovým odstupem za hlavním polem. Průběžně mu patří 51. místo.

V sobotu čeká peloton po zcela rovné trase bez jediné vrchařské prémie naopak asi nejnáročnější etapa 104. ročníku Gira s výjezdem na Monte Zoncolan. Stoupání na obávaný alpský vrchol s nadmořskou výškou 1730 metrů měří 14 kilometrů s průměrným sklonem 8,5 procenta, respekt budí především závěr s maximem 27 procent. Podle předpovědi počasí nelze vyloučit ani sněžení.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 13. etapa: Ravenna - Verona (198 km):

1. Nizzolo (It./Qhubeka) 4:42:19, 2. Affini (It./Jumbo-Visma), 3. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 4. Cimolai (It./Israel Start-Up Nation), 5. Gaviria (Kol./SAE Team Emirates), 6. Oldani (It./Lotto Soudal), 7. Pasqualon (Intermarché-Wanty-Gobert), 8. Kanter (Něm./DSM), 9. Viviani (It./Cofidis), 10. Groenewegen (Niz./Jumbo-Visma), ...152. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -1:07.

Průběžné pořadí: 1. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 53:11:42, 2. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -45, 3. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -1:12, 4. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -1:17, 5. S. Yates (Brit./BikeExchange) -1:22, 6. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:50, 7. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick Step) -2:22, 8. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -2:24, 9. Foss (Nor./Jumbo-Visma) -2:49, 10. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) -3:15, ...51. Hirt -46:06.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme