Letošní ročník Giro d'Italia pojedou i dva čeští cyklisté. Hirt bude domestik, Černého čeká debut

Se dvěma českými cyklisty a bez obhájce loňského prvenství odstartuje v sobotu v Boloni 102. ročník Gira d'Italia. Zatímco Jan Hirt pojede Giro potřetí za sebou, pro Josefa Černého půjde o premiéru na Grand Tour. Při neúčasti Brita Chrise Froomea, který se soustředí na Tour de France, patří k největším favoritům na zisk růžového trikotu pro celkového vítěze Ital Vincenzo Nibali, Nizozemec Tom Dumoulin či Slovinec Primož Roglič.

Tento článek je více než rok starý.

Boloňa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český cyklista Jan Hirt v dresu Astany

Český cyklista Jan Hirt v dresu Astany

Čtyřiatřicetiletý Nibali je spolu s Froomem jediným aktivním jezdcem, který ovládl všechny tři závody „trojkoruny“. Na Giru se mu povedlo vyhrát v letech 2013 a 2016, kromě toho byl jednou druhý a dvakrát třetí. O šest let mladší Dumoulin dojel při loňské obhajobě druhý stejně jako na Tour de France.

‚Je drahá, protože je zlatá.‘ Sagan v Praze pokřtil pamětní medaili, na Tour chce překonat Zabela

Číst článek

„Nevím, jestli je možné vyhrát v jedné sezoně Giro i Tour, ale jsem tady, abych zvítězil. Nemám žádná očekávání, teď se soustředím jen na úvodní časovku, která se mi moc líbí. Miluji tyhle dojezdy ve stoupání,“ řekl Dumoulin.

Zatímco Nibali a Dumoulin na první letošní vítězství čekají, Roglič v této sezoně ještě nenašel přemožitele v celkové klasifikaci etapových závodů. Postupně ovládl Kolem Spojených arabských emirátů, Tirreno-Adriatico i Kolem Romandie.

„Nevidím důvod, abych skrýval svou formu. Do každého závodu jdu s tím, že vyhraju. Na papíře vypadá letošní Giro drsně,“ prohlásil Roglič, jehož nejlepším výsledkem na „trojkoruně“ je čtvrté místo na loňské Tour.

Dva Češi ve startovním poli

Do celkového pořadí mohou výrazně promluvit i loňský vítěz Vuelty Brit Simon Yates, Španěl Mikel Landa nebo Kolumbijec Miguel Ángel López. Posledně jmenovaný lídr týmu Astana bude mít v horách k ruce i Hirta, který minulý týden v závodě Kolem Romandie skončil ve dvou vrchařských etapách v elitní desítce.

‚Lidi z týmu mě skoro oblékali.‘ Roman Kreuziger by se v nedělním závodě bez kolegů neobešel

Číst článek

V poslední době ale Hirta, jenž se předloni ještě jako člen stáje CCC blýskl 12. místem, trápí bolavé koleno. „Už je lepší, ale úplně stoprocentní pořád není. Doufám, že mě nijak neomezí,“ uvedl pro web supercycling.cz. Příliš nepočítá s možností, že by měl příležitost pokusit se o etapové prvenství.

„Myslím, že začneme Giro s tím, že budu pracovat pro Lópeze. Doufám, že nebudu muset moc tahat po rovinách a do nejtěžších kopců budu připraven odvádět práci pro lídra,“ dodal Hirt.

Právě v barvách CCC se na Grand Tour premiérově představí úřadující mistr republiky v časovce a závodu s hromadným startem Černý. Na startu se naopak neobjeví Petr Vakoč se Zdeňkem Štybarem ze stáje Deceuninck-Quick Step ani Roman Kreuziger z Dimension Data, jehož páté místo z roku 2011 je nejlepším českým výsledkem.

Po nepříliš náročné první polovině závodu čeká jezdce jeden záludný horský test za druhým. K nejnáročnějším by měly patřit 16. etapa s výšlapem na bájné vrcholy Gavia nebo Mortirolo či předposlední s dojezdem v Dolomitech. Celkem během 21 etap absolvují závodníci přes 3500 kilometrů. Vítěz bude korunován v neděli 2. června po třetí individuální časovce ve Veroně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme