Conti přišel na Giru o růžový trikot. Vede Slovinec Polanc, druhý je Roglič

Slovinec Jan Polanc je po 12. etapě Gira d'Italia novým vedoucím jezdcem závodu. O růžový trikot připravil domácího cyklistu Valeria Contiho, týmového kolegu ze stáje SAE Emirates, a sám vede o více než čtyři minuty před krajanem Primožem Rogličem. Etapu z Cunea do Pinerola, dlouhou 158 kilometrů, vyhrál Ital Cesare Benedetti. Josef Černý dojel na jedenáctém místě a postaral se o nejlepší letošní český výsledek.

Tento článek je více než rok starý.

Pinerolo (Itálie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Poland vede Giro

Jan Poland vede Giro | Zdroj: Reuters

Po rovinatých etapách končících hromadným spurtem ve čtvrtek měl pořadím zamíchat první souboj vrchařů, jenže rozhodující okamžik přišel mnohem dřív. Už krátce po startu unikla pětadvacetičlenná skupina, v níž byl i Černý.

Přijde mi to takové smutnější, říká o letošním Giru Hirt. Na horské etapy by ale mělo být víc fanoušků

Číst článek

Uprchlíci si vypracovali více než čtvrthodinový náskok a bylo jasné, že pokud peloton výrazně nezrychlí, má sedmadvacetiletý Polanc velkou šanci na růžový trikot.

Polanc pak byl i v šestici, která se vydala z vedoucí skupiny vpřed a jako první začala stoupat do Montosa do nadmořské výšky 1248 metrů. Gianlucovi Brambillovi to vyneslo vedení ve vrchařské soutěži a sílu nohou posléze uplatnil také při útoku v cílovém městě, ve spurtu si ale nakonec dojel pro životní úspěch jednatřicetiletý Benedetti za stáje Bora-hansgrohe.

Černý skončil s odstupem necelých tří minut jedenáctý a vylepšil 12. místo z páté etapy. Conti ztratil více než deset minut, po týdnu přišel o růžový trikot a klesl na třetí příčku za Rogliče.

V pátek cyklisty čeká ještě mnohem větší vrchařská anabáze, bezmála dvousetkilometrová 13. etapa skončí na Ceresole Reale ve výšce 2247 metrů.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 12. etapa (Cuneo - Pinerolo, 158 km):
1. Benedetti (It./Bora-hansgrohe) 3:41:49, 2. Caruso (It./Bahrajn-Merida), 3. Dunbar (Ir./Ineos) oba stejný čas, 4. Brambilla (It./Trek-Segafredo) -2, 5. Capecchi (It./Deceuninck-Quick Step) -6, 6. Polanc (Slovin./SAE Emirates) -25, 7. Montaguti (It./Androni Giocattoli-Sidermec) -34, 8. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal), 9. Gavazzi (It./Androni Giocattoli-Sidermec) oba -2:36, 10. Senni (It./Bardiani-CSF) -2:38, 11. Černý (ČR/CCC) -2:42, ...62. Hirt (ČR/Astana) -11:21.
Průběžné pořadí:
1. Polanc 48:49:40, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -4:07, 3. Conti (It./SAE Emirates) -4:51, 4. Capecchi -5:02, 5. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -5:51, 6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -6:02, 7. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -7:00, 8. Carapaz (Ekv./Movistar) -7:23, 9. Amador (Kost./Movistar) -7:30, 10. Carthy (Brit./EF Education First) -7:33, ...63. Hirt -30:35, 117. Černý -59:30.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme