Giro vede po úvodní časovce loňský vítěz Dumoulin, Froome ztratil 37 sekund. Kreuziger dojel 58.

Obhájce celkového prvenství Tom Dumoulin vyhrál zahajovací časovku Gira d'Italia v Jeruzalémě. Nizozemský kapitán týmu Sunweb prolétl trať dlouhou 9,7 kilometru za 12 minut a dvě sekundy, naopak spolufavorizovaný Chris Froome ztratil 37 vteřin. Z trojice českých cyklistů skončil nejvýše na 58. místě Roman Kreuziger s odstupem necelé minuty.

Tento článek je více než rok starý.

Jeruzalém Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tom Dumoulin na archivním snímku

Tom Dumoulin na archivním snímku | Zdroj: Reuters

Úřadující mistr světa v časovce Dumoulin zahájil útok na růžový trikot nejlépe, jak mohl. O dvě sekundy pomaleji zvládli časovku kolem hradeb Starého Města Australan Rohan Dennis a Victor Campenaerts z Belgie.

Dvanáctkrát mimo Itálii, nikdy však mimo Evropu. Italské Giro startuje v Jeruzalémě i s třemi Čechy

Číst článek

„Je to začátek jako ve snu. Vítězství a navíc náskok na hlavní rivaly,“ pochvaloval si loňský šampion Gira.

Hvězdný Brit Froome, král posledních ročníků Tour de France, nebyl v ideální pohodě. Při dopolední prohlídce trati totiž spadl a skončil s řadou odřenin. Navíc je v centru pozornosti kvůli neuzavřenému vyšetřování svého dopingového prohřešku při triumfu na loňské Vueltě. Pokud by dokázal Giro vyhrát, stal by se teprve sedmým cyklistou v historii, který ovládne Giro, Tour i Vueltu.

Se ztrátou minuty a osmi vteřin se na konci první stovky seřadili Zdeněk Štybar z Quick-Stepu i Jan Hirt, jenž obhajuje senzační celkové 12. místo z loňska, které mu vyneslo angažmá v Astaně. Celkem bylo v pátek na startu 175 jezdců a poprvé se rozjeli vstříc Giru mimo Evropu.

O víkendu ještě bude 101. ročník závodu pokračovat v Izraeli. Druhá etapa povede v délce 167 km z Haify do Tel Avivu, pak se peloton přesune na italské území. Cíl bude za tři týdny v Římě.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 1. etapa (časovka na 9,7 km v Jeruzalémě):

1. Dumoulin (Niz./Sunweb) 12:02, 2. Dennis (Austr./BMC), 3. Campenaerts (Belg./Lotto Fix All) oba -2, 4. Goncalves (Portug./Kaťuša) -12, 5. Dowsett (Brit./Kaťuša) -16, 6. Bilbao (Šp./Astana) -18, 7. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -20, 8. Schachmann (Něm./Quick-Step Floors) -21, 9. Martin (Něm./Kaťuša), 10. Pozzovivo (It./Bahrajn Merida) oba -27, ...58. Kreuziger (ČR/Mitchelton-Scott) -55, 90. Štybar (ČR/Quick-Step Floors), 92. Hirt (ČR/Astana) oba -1:08.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme