Kritika ze strany golfistů i obětí teroru. Šéf PGA Monahan otočil v otázce financí ze Saúdské Arábie

Komisionář PGA Tour Jay Monahan po oznámení překvapivé dohody o spojení se sérií LIV Golf čelí i kritice. Zatímco z řad hráčů, kteří se v průběhu uplynulých dvou let přidali na stranu lukrativního seriálu financovaného ze Saúdské Arábie, zaznělo nadšení, někteří příslušníci PGA Tour se podivují, jak dříve tvrdý kritik konkurenční série Monahan najednou otočil. A spojení se nelíbí ani rodinám obětí teroristického útoku z 11. září 2001.

Toronto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Golfista Sam Horsfield na turnaji seriálu LIV

Golfista Sam Horsfield na turnaji seriálu LIV | Foto: Paul Childs | Zdroj: Reuters

Podle zveřejněného oznámení vznikne nová společná organizace, jež po dvou letech rozporů sjednotí golf. Kapitálově do ní vstoupí saúdskoarabský veřejný investiční fond, který v současnosti financuje LIV.

Golf je pro mě po hokeji sport číslo jedna, říká Voráček. Pastrňák podle něj může napodobit Jágra

Číst článek

S hráči PGA Tour se Monahan setkal u příležitosti nadcházejícího turnaje Canadian Open v Torontu a vyslechl si i výzvy k rezignaci.

„Byly chvíle, kdy někteří hráči volali po novém vedení PGA Tour. A sklidili za to ovace ve stoje,“ řekl televizi Golf Channel Johnson Wagner, vítěz tří turnajů na PGA Tour.

„Myslím, že nejsilnější moment byl, když jeden z hráčů citoval Monahana, jak vloni řekl: ‚Dokud budu komisionář PGA Tour, žádný hráč, který bral peníze LIV, už nikdy nebude hrát PGA Tour‘,“ pokračoval Wagner v líčení atmosféry na schůzce.

Jeho kolega Wesley Bryan na twitteru konstatoval, že se cítí podvedený. Korejský účastník PGA Tour An Pjong-hun uvedl, že situace sice skončila vítězstvím pro obě strany, „ale je to velká porážka pro ty, kteří minulé dva roky PGA Tour bránili“. K situaci se dosud nevyjádřili hvězdní Tiger Woods či Rory McIlroy, kteří byli jednoznačnými zastánci starých pořádků.

‚Okolnosti se změnily‘

Monahan kritiku přijal a vznik dohody obhajoval. „Vím, co jsem v minulosti říkal a jaký postoj jsem zaujímal. Je mi jasné, že budu za pokrytce. Kritiku přijímám, ale okolnosti se změnily,“ konstatoval.

Třiapadesátiletý Monahan je v pozici od ledna 2017 jako čtvrtý komisionář v historii organizace. Po vzniku nové organizace se má přesunout do role výkonného ředitele, zatímco jejím šéfem se má stát Jásir ar-Rumajján, guvernér saúdskoarabského veřejného investičního fondu.

Z pokrytectví a chamtivosti obvinila Monahana a vedení PGA Tour také organizace „9/11 Families United“, jež zastupuje pozůstalé po obětech a přeživší po útoku na Světové obchodní centrum. Dohodou o fúzi se její představitelé cítí šokovaní a hluboce uražení.

„Saúdští agenti hráli roli při teroristických útocích z 11. září a teď financují celý profesionální golf,“ uvedla v prohlášení. PGA a Monahana označila šéfka organizace Terry Stradaová za prodlouženou ruku Saúdů.

„Přijmou miliardy dolarů, aby očistili pověst Saúdské Arábie a aby Američané zapomněli, jak toto království vynaložilo před 11. zářím miliardy dolarů na financování terorismu,“ uvedla.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme