‚Účast je v rozporu s našimi pravidly.‘ PGA Tour suspendovala golfisty, kteří hrají u konkurence

Vedení PGA Tour se rozhodlo suspendovat všechny golfisty, kteří se zúčastní turnajů nové série LIV Golf Invitational. Pro hráče, kteří jsou členy PGA Tour, to znamená, že nebudou moci na akcích PGA Tour startovat. Oznámil to komisionář Jay Monahan v dopise adresovaném všem členům organizace.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký golfista Phil Mickelson

Americký golfista Phil Mickelson | Zdroj: Reuters

Premiérový turnaj nové lukrativní série financované ze Saúdské Arábie začal ve čtvrtek v Londýně a na startu jsou mimo jiné hvězdní Američané Dustin Johnson či Phil Mickelson.

Saúdská soutěž rozděluje golfovou komunitu. Nová série láká elitní hráče, kritici mluví o sportswashingu

Číst článek

Každá z osmi plánovaných akcí má mít dotaci 25 milionů dolarů, což je více, než má nejštědřejší turnaj PGA Tour. Šéfem LIV je bývalá světová jednička Greg Norman, jenž obviňuje PGA Tour z monopolního chování.

PGA Tour už dříve žádost hráčů o účast na konkurenční akci zamítla a nyní naplnila hrozbu disciplinárním postihem.

Trest zahrnuje i zákaz účasti na Prezidentském poháru, ve kterém se utkávají v dvouletém cyklu výběry USA a zbytku světa a na němž se z aktérů londýnského turnaje měli v září v Charlotte představit Jihoafričané Louis Oosthuizen, Charl Schwartzel a Branden Grace.

„Účast na turnaji (LIV) je v rozporu s našimi pravidly,“ konstatoval Monahan. „Tito hráči se takto sami rozhodli, motivováni finančními důvody, ale nemohou požadovat stejné výhody členství v PGA Tour,“ dodal.

Kategorie major

Trest se netýká turnajů kategorie major, protože ty PGA Tour neřídí. Příští týden na US Open proto absence hráčů nehrozí.

Už ve středu to potvrdila Golfová asociace Spojených států (USGA) s vysvětlením, že by nebylo spravedlivé měnit dříve stanovené podmínky účasti, speciálně pro hráče, kteří mají start automaticky zajištěný.

Členství v PGA Tour se už s předstihem někteří hráči vzdali včetně Johnsona, dalšího Američana Kevina Na či Španěla Sergia Garcíi. Podle agentury AP je takových golfistů už devět.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme