Na zápis do Guinessovy knihy rekordů ‚stačí‘ sjet vlnu měřící 24 metrů či udělat najednou 238 shybů

Hlavním cílem sportovce je vítězit. Některým to ale nestačí. Chtějí předvést takový výkon, který už po nich nikdo nezopakuje. Například si představte, že utíkáte před hroutícím se osmipatrovým panelovým domem. Asi takový pocit musel mít surfař Rodrigo Coxa, který přesně před rokem „sjel“ v Portugalsku vlnu, která měřila přes 24 metrů, a dostal se tak do Guinessovy knihy rekordů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé z Česka si oblíbili surfing na Srí Lance.

Surfing (ilustrační foto) | Zdroj: FB Surfhouse Sri Lanka

Vlna, kterou pokořil Rodrigo Coxa, vypadala jak z akčního filmu. Temná masa vody se za hrozivého zvuku postupně rozbíjela o portugalské pobřeží Nazaré a kdesi pod ní se proháněl brazilský surfař.

„Viděl jsem tu vlnu a hned si říkal, že vypadá jako ta nejlepší v mém životě. Pak už jsem se jen snažil držet dobrý směr. V jednu chvíli jsem málem spadl, ale pak jsem nabral obrovskou rychlost a jen se snažil jet rovně. Nedá se na to zapomenout, bylo to skvělé,“ vyprávěl devětatřicetiletý Brazilec po svém výkonu.

Přitom před pár lety na stejném místě málem přišel o život a dlouhé měsíce ho trápily noční můry. Přesto se nakonec dostal do Guinessovy knihy rekordů. V té se často objevují až bizarní výkony. Třeba nejrychlejší běh na 100 metrů překážek v potápěčských ploutvích, největší počet fotbalových nožiček při balancování na laně nebo nejvíce rozdrcených plechovek s pitím rozbitých loktem.

Úplným surrealismem je největší počet vyjitých schodů, zatímco vám na hlavě bilancuje další člověk. Obyčejný, ale o to působivější rekord drží Čech Jan Kareš. Ten udělal 238 shybů, aniž by přitom slezl z hrazdy.

„Mám hrozně rychlou regeneraci. Naučil jsem své tělo velmi rychle jít znova. Mám na to heslo: bolest je mýtus. To je věc, kterou mám oproti ostatním sportovcům výjimečnou,“ popsal Radiožurnálu.

To Kareš ostatně dokázal i během rekordního výkonu, kdy vždy udělal třeba osm shybů a následně chvíli odpočíval tak, že střídavě visel vždy jen na jedné ruce a druhou uvolňoval a protřepával. I když ho zápis v Guinnesově knize těší, ještě větší radost má z jiné věci.

„Líbí se mi na tom to, že rekord držím v disciplíně, kterou dělá každý. V tom mi přijde neuvěřitelné, proč já.“

Kareše možná v budoucnu někdo překoná. Ale je možné, že si český fitness kouč svůj rekord vezme zpátky. Má totiž velmi zajímavou životní filozofii.

„Vždycky si jen řeknu, co chci udělat a přesvědčím tělo, že je to ta motivace správná… no a dám to,“ uzavírá několikanásobný držitel Guinessových rekordů.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme