Gymnasté plánují národní tréninkové centrum. Má vyrůst ve Stromovce, ponese jméno Věry Čáslavské

Česká gymnastika si připomíná 50 let od olympijských her v Mexiku, na kterých získala Věra Čáslavská čtyři zlaté medaile. Slavná sportovkyně chtěla, aby v Česku vyrostla moderní gymnastická hala. Její přání by se mohlo splnit za čtyři roky - právě na rok 2022 se plánuje otevření národního tréninkového centra v pražské Stromovce.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vizualizace Národního tréninkového centra Věry Čáslavské, které by podle České gymnastické federace mělo vyrůst v areálu Olympu v pražské Stromovce. Otevření se plánuje na rok 2022.

Vizualizace Národního tréninkového centra Věry Čáslavské, které by podle České gymnastické federace mělo vyrůst v areálu Olympu v pražské Stromovce. Otevření se plánuje na rok 2022. | Zdroj: ČTK/PR/Česká gymnastická federace/m4 architekti

Ve Stromovce můžete v těchto dnech potkat hlavně běžce, cyklisty nebo tenisty, za čtyři roky by tam ale mohli trénovat i gymnasté.

„V současné době v Česku trénujeme většinou ve starých sokolovnách. V podstatě jsou to prostory, které odpovídají gymnastice Věry Čáslavské na konci 60. let, i když tam samozřejmě určité modernizace jsou,“ říká předseda České gymnastické federace Roman Slavík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gymnasté trénují ve starých sokolovnách, v roce 2022 by se ale měli dočkat nové haly ve Stromovce

Nové tréninkové centrum ponese jméno nejslavnější české gymnastky Věry Čáslavské a primárně by mělo sloužit pro sportovní gymnastiku, aerobik nebo skoky na trampolíně.

„Gymnastika slouží i sportovcům ostatních sportovních odvětví, takže se počítá se sálem pro gymnastickou a funkční přípravu atletů, hráčů kolektivních sportů, skoky do vody, judo, zápas,“ dodává Slavík.

O nové hale se začalo poprvé mluvit před dvěma lety, kdy chtěla Česká gymnastická federace podat kandidaturu na pořádání mistrovství světa v roce 2022. Na vládě nakonec nenašla potřebnou podporu, výstavbu nové haly ale vláda schvaluje.

České gymnastky trénují kromě sestav také angličtinu, jejich trenérem je bývalý norský závodník

Číst článek

„Gymnastika je základem pro všechny sporty a to zázemí, které v Praze gymnastika má, není dostatečné, tudíž je určitě prioritou vlády vystavět takové centrum,“ ujistil vládní zmocněnec pro sport a bývalý hokejový brankář Milan Hnilička z hnutí ANO.

Náklady na výstavbu tréninkového centra se odhadují asi na 400 milionů korun a projekt by měl být financován ze státního rozpočtu. Nová hala bude stát v areálu Olympu, tedy Centra sportu ministerstva vnitra, v pražské Stromovce. Nejdříve se ale musí změnit územní plán, areál je totiž v záplavové zóně.

„Sportoviště by začínaly ve druhém nadzemním podlaží, aby voda mohla protéct. Ale je to běh na dlouhou vzdálenost a uděláme vše, co je možné, pro to, aby tady ta hala v roce 2022 stála,“ vysvětluje šéf Olympu Jiří Beran, který nemá obavy ani z výměny politiků na pražském magistrátu po aktuálních komunálních volbách.

Stavba nové gymnastické haly by měla začít na jaře roku 2020 a její součástí bude i síň slávy české a československé gymnastiky.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme