Hamilton dojel v Mexiku devátý, přesto oslavil svůj čtvrtý titul mistra světa

Brit Lewis Hamilton je vítězem letošní sezony formule 1. Celkově získal svůj čtvrtý titul a je nejúspěšnějším Britem v historii. Ve Velké ceně Mexika mu přitom stačilo dojet na 9. místě. Jeho jediný konkurent Němec Sebastian Vettel totiž dojel až na čtvrtém místě. Na zachování nadějí ale potřeboval skončit nejhůř druhý. Vyhrál Max Verstappen z Nizozemska.

Tento článek je více než rok starý.

Ciudad de Mexico Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton při Velké ceně Mexika.

Lewis Hamilton při Velké ceně Mexika. | Foto: Henry Romero | Zdroj: Reuters

Před závodem v Mexiku dělilo Hamiltona s Vettelem 66 bodů. Německý pilot Ferrari tak při všech možných propočtech potřeboval pro udržení naděje dojet nejhůře na druhém místě. Předpoklady k tomu měl, protože vyhrál kvalifikaci.

Při startu závodu se ale průběh boje o celkové prvenství velmi rychle proměnil. Hamilton, který startoval ze čtvrté pozice, se totiž společně s Verstappenem přimotal ke kolizi s Vettelem. Britský pilot Mercedesu musel s poškozenou pneumatikou do boxů, ale s předním přítlačným křídlem zamířil k mechanikům také Vettel.

Do čela závodu se tak dostal Verstappen a tomu se nakonec podařilo náskok udržet až do konce 71. kola. Vettel po návratu z boxů bojoval a skvělým výkonem se dokázal posunout až na čtvrtou pozici. Na kýženou druhou pozici, kterou držel Hamiltonův stájový kolega Bottas, ale ztrácel téměř minutu a čtvrt.

Hamilton nakonec se ztrátou jednoho kola na Verstappena dokončil závod na devátém místě a mohl se radovat z celkového prvenství. Titul mistra světa formule 1 získal už počtvrté v kariéře a stal se nejlepším britským závodníkem v historii tohoto sportu. Vyrovnal se Alainu Prostovi a právě Sebastianu Vettelovi, kteří mají na kontě stejný počet triumfů.

Nejlepším závodníkem nadále zůstává Němec Michael Schumacher, který se ve své aktivní kariéře stal mistrem světa sedmkrát.

Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme