Hamilton s pomocí týmového kolegy zdolal Vettela, vyhrál Velkou cenu Španělska

Velkou cenu Španělska vyhrál Lewis Hamilton z týmu Mercedes, o tři a půl vteřiny porazil Sebastiana Vettela. Soupeře porazil díky předjjížděcímu manévru ve 43. kole, dřív soupeře zbrzdil i Valtteri Bottas. V pořadí MS snížil Hamilton náskok vedoucího pilota Ferrari na šest bodů.

Tento článek je více než rok starý.

Barcelona Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Hamilton těsně po úspěšném předjížděcím manévru

Lewis Hamilton těsně po úspěšném předjížděcím manévru | Zdroj: Reuters

„Náš tým odvedl skvělou práci co se týče taktiky a strategie. Nevím, co dělo na startu. Myslím, že jsem udělal všechno správně, ale protočila se mi kola," vrátil se na pódiu k úvodu Velké ceny Španělska Lewis Hamilton. Na okruhu Catalunya vyhrál už svůj 55. závod F1.

Týmy Ferrari i Mercedes zvolily odlišnou strategii. Sebastian Vettel z italského týmu sice skvěle zvládl start a dostal se do vedení, jenže už v 15. kole poprvé navštívil boxy. A do vedení šel znovu Hamilton.

Když zamířil k výměně pneumatik i Brit neměl Vettel dlouho příležitost zajíždět rychlá kola a svému soupeři ujíždět. Do cesty se mu totiž postavil druhý Mercedes Valtteri Bottas a Vettela zpomaloval. Než se před něj dostal, 9sekundový náskok tak klesl na tři sekundy.

Pak si sice Němec vypracoval až 7,5 vteřiny náskoku, jenže pole zpomalil virtuální safety car a když Vettel vyjížděl z poslední zastávky v boxech, v souboji kolo na kolo s Hamiltonem uhájil prví místo.

Vicemistr světa se ale nevzdal. 5 kol Hamilton kroužil za Vettelem a ve 43. kole se dočkal. Využil kvalifikačního nastavení motoru, měkčích pneumatik a na cílové rovince se kolem Vettela doslova prohnal. Okamžitě si začal budovat náskok, který i přes odcházející pneumatiky udržel. Třetí dojel Daniel Ricciardo.

Závod v Barceloně hned po startu skončil kvůli kolizi pro Kimiho Räikkönena z Ferrari i obhájce loňského triumfu Maxe Verstappena z Red Bullu. Vinou technických potíží nedojel do cíle ani Valtteri Bottas z Mercedesu. Naopak na pátý pokus v sezoně se to povedlo Fernandu Alonsovi z McLarenu, který obsadil 12. místo.

Velká cena Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:35:56,497 (prům. rychlost 192,057 km/h), 2. Vettel (Něm./Ferrari) -3,490, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1:15,820, 4. Pérez (Mex./Force India), 5. Ocon (Fr./Force India), 6. Hülkenberg (Něm./Renault), 7. Wehrlein (Něm./Sauber), 8. Sainz (Šp./Toro Rosso), 9. Kvjat (Rus./Toro Rosso), 10. Grosjean (Fr./Haas) všichni -1 kolo.
Průběžné pořadí MS (po 5 z 20 závodů): 1. Vettel 104 b., 2. Hamilton 98, 3. Bottas (Fin./Mercedes) 63, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 49, 5. Ricciardo 37, 6. Verstappen (Niz./Red Bull) 35, 7. Pérez 34, 8. Ocon 19, 9. Massa (Braz./Williams) 18, 10. Sainz 17.
Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 161, 2. Ferrari 153, 3. Red Bull 72, 4. Force India 53, 5. Toro Rosso 21, 6. Williams 18, 7. Renault 14, 8. Haas 9, 9. Sauber 4.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme