Souboj o MS rozhodla poslední minuta. Čechy srazila smolná sedmička, Makedonci vyhráli 27:25

Na mistrovství světa v házené pojede Severní Makedonie, v klíčové nedělní odvetě přehrála český výběr těsně 27:25. Češi se v poslední minutě drželi na rozdíl jediného bodu. Závěrečný nápor domácích ale neustáli a nabídli soupeři rozhodující sedmičku, kterou Makedonci se štěstím proměnili.

Skopje (Severní Makedonie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štěpán Zeman v makedonském sevření

Štěpán Zeman v makedonském sevření | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: ČTK

„Čekáme nenávistnou atmosféru. Budou bučet a pískat při hymnách, nástupu nebo jakémkoliv time-outu. Ale s tím musíme počítat. Víme, do čeho jdeme. Snažili jsme se na to kluky při každém tréninku připravit,“ vysvětloval pro Radiožurnál brankářský specialista Martin Galia.

České házenkáře čeká makedonské peklo. ‚Víme, do čeho jdeme,‘ ujišťuje brankářský specialista Galia

Číst článek

Právě pekelná atmosféra v hlavní městě Severní Makedonie byla hlavním tématem před začátkem klíčového duelu o postup na mistrovství světa. Vždyť na stejném místě při derby mezi Metallurgem a Vardarem létaly sedačky.

Stadion ve Skopje ale zejména v prvním poločase nabídl mnohem bezpečnější a tišší kulisu. Místo pronikavého bučení spíš jemné bzučení. Možná i proto, že si čeští házenkáři ani jednou nenechali uniknout soupeře na rozdíl více než tří branek.

Navíc působili lépe z hlediska pohybu a fyzické kondice. Do kabin se vypravili sice za nepříznivého stavu 12:14, na fanoušcích v hale však byla vidět nervozita.

Z nejistoty vyprostil domácí příznivce na moment ve 41. minutě Peševski. Navýšil náskok poprvé v zápase na čtyři branky a donutil české soupeře k time-outu. Makedonci burcovali ochozy, stadion se probouzel.

Ovšem nikdy se neprobudil naplno. Velký podíl na tom měl křídelník Jakub Hrstka, který posbíral i se třemi trojkami celkem pět bodů.

Nevyužité šance a smolný závěr

Češi si dál vypracovávali dobré šance. Když se ale dostali na kontakt, v zakončení selhali. Ať už v samostatném nájezdu Choleva, nebo v jasných šancích Petrovský a Patzel. Brankáři ale excelovali na obou stranách. Mrkva držel český tým naživu.

Jsem na tým hrozně hrdý, chválil házenkáře trenér Trtík. Vyřazení z Eura bolí, ale tým má budoucnost

Číst článek

Makedonec Taleski navíc osm minut před koncem fauloval a nabídl dvouminutovou výhodu. Tu Češi vůbec nevyužili. Vzápětí ale Jan Užek přebral skvělý pas od spojky a poslal balón mezi nohy Mitrevskému. Dostal Čechy na kontakt. Poprvé od začátku druhé třicetiminutovky.

Minutu do konce potřebovali srovnat, prohrávali jen těsně 25:26. Remíza by znamenala postup. České naděje ale zhasla dvacet vteřin před koncem odpískaná sedmička po faulu Hrstky. Kuzmanovský proměnil. S obrovským štěstím, Mrkva střelu utlumil a následně skoro vytěsnil.

V tu chvíli se hala ve Skopje konečně rozbouřila se vším všudy. Makedonci se v slzách štěstí váleli po zemi.

Poraženým scházely centimetry a přesnější zakončení ve velkých příležitostech. Na mistrovství světa pojede Severní Makedonie. Český výběr na takový úspěch čeká od roku 2015.

Výsledek baráže o MS v házené

Severní Makedonie - ČR 27:25 (14:12)

Sestava a branky ČR: Mrkva, Mizera - Hrstka 5, Piroch 5, Choleva, Kašpárek 2, Babák 4, Číp 1, Petrovský 1, Vančo, Havran, Klíma 1, V. Patzel 4, Užek 1, Zeman 1, Franc.

Nejvíce branek Makedonie: Kuzmanovski 9, Taleski 6. Rozhodčí: Santos, Fonseca (oba Portug.). Sedmimetrové hody: 6/5 - 3/3. Vyloučení: 5:3. Diváci: 6963 (vyprodáno). První zápas: 24:24, postoupila Makedonie.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme