Házenkářská reprezentace porazila Finsko 26:24 a v předstihu si zajistila účast na mistrovství Evropy

Čeští házenkáři postoupili na mistrovství Evropy. V pátém z šesti zápasů kvalifikační skupiny podle předpokladů zvítězili na palubovce posledního Finska 26:24, připsali si čtvrtou výhru do tabulky a s předstihem získali jistotu účasti na lednovém šampionátu. Svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše ve městě Vantaa vedli v druhé půli až o sedm branek, ale v závěru se o triumf strachovali.

Tento článek je více než rok starý.

Vantaa (Finsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán házenkářské reprezentace Ondřej Zdráhala

Kapitán házenkářské reprezentace Ondřej Zdráhala | Foto: Ognen Teofilovski | Zdroj: Reuters

S kvalifikací se český celek rozloučí v neděli v Ostravě proti Bosně a Hercegovině a bude hájit vítězství ve skupině. To by reprezentantům vyneslo lepší pozici při losu Eura, který proběhne 28. června ve Vídni.

Na šampionátu, jehož hostiteli jsou Norsko, Švédsko a Rakousko, se poprvé představí 24 týmů. Český celek uspěl v šesté z posledních sedmi kvalifikací mistrovství Evropy. Vloni na minulém Euru obsadil šesté místo a vyrovnal maximum v samostatné historii.

Chyběl jeden gól. Házenkářky prohrály v Černé Hoře a na mistrovství světa si nezahrají

Číst článek

Český tým v prvním vzájemném duelu v říjnu porazil Finsko v Plzni 31:27 a také ve středeční odvetě si od začátku udržoval náskok. Seveřané, kteří v kvalifikaci dosud neuhráli ani bod, sice v úvodu několikrát stáhli dvoubrankové manko, ale od stavu 10:10 postupně ztráceli.

Hosté se výrazně zlepšili v obraně a mezi tyčemi se hned chytil střídající brankář Mrkva, který nahradil Galiu. Favorit díky čtyřgólové šňůře získal náskok 14:10 a v poločase vedl o pět branek.

Po přestávce zpočátku český tým v komorní atmosféře ve Vantaa s přehledem kontroloval průběh a zdálo se, že míří za pohodlným vítězstvím. Zvlášť když ve 47. minutě Jurka poslal hosty poprvé do sedmibrankového vedení.

Závěr si ovšem reprezentanti nečekaně zkomplikovali. Začali hůře bránit, v útoku několikrát selhali ve vyložené šanci a Seveřané se dvakrát přiblížili až na rozdíl jedné trefy. Hosty však poté podržel brankář Mrkva a definitivně rozhodl v předposlední minutě z dálky v pádu svým šestým gólem v utkání nejlepší český střelec Babák.

Finsko - ČR 24:26 (12:17)
Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva - Babák 6/2, Bečvář 2, Číp 2, Horák 2, Hrstka 1, Jurka 4, Kašpárek 5, Mubenzem, Patzel, Petrovský 4, Solák, Vančo, Zdráhala, Zeman.
Nejvíce branek Finska: M. Granlund 6. Rozhodčí: Pavičevič, Raznatovič (oba Č. Hora). Sedmimetrové hody: 2/1 - 2/2. Vyloučení: 4:

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme