Závěr turnaje v Chebu českým házenkářkám vyšel. V generálce před mistrovstvím světa porazily Island

České házenkářky zvládly vítězně poslední zápas před prosincovým mistrovstvím světa ve Španělsku. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného ve třetím utkání na přípravném turnaji O štít města Chebu po obratu v posledních minutách udolaly Island 27:25 a po porážkách se Švýcarskem a norským B-týmem si na západě Čech připsaly první výhru. V tabulce obsadily třetí místo. Osmi góly se blýskla nejlepší střelkyně zápasu Markéta Jeřábková.

Tento článek je více než rok starý.

Cheb (Aktualizováno: 19:18 27. 11. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přípravný turnaj házenkářek O štít města Chebu, zápas Česka proti Islandu. Na snímku Sára Kovářová z Česka a Thea Imani Sturlodóttir z Islandu

Přípravný turnaj házenkářek O štít města Chebu, zápas Česka proti Islandu. Na snímku Sára Kovářová z Česka a Thea Imani Sturlodóttir z Islandu | Foto: Slavomír Kubeš | Zdroj: ČTK

Na rozdíl od předchozích dvou zápasů v Chebu začaly Bašného svěřenkyně proti Islandu lépe a rychle si vytvořily několikabrankový náskok, který už ve 12. minutě navýšily na vedení 9:4. Domácí celek pokračoval v dobré útočné hře a Stříšková po 20 minutách upravila už na 12:6.

Islanďanky, které na rozdíl od českého týmu nebudou startovat na světovém šampionátu, pak začaly manko stahovat a do poločasu jej snížily na polovinu. Po změně stran se jako první prosadila Hurychová a zvýšila na 16:12, od té doby se ale domácím na chvíli přestalo dařit. Od stavu 17:14 se Islanďanky prosadily pětkrát po sobě a ve 42. minutě rázem vedly o dva góly.

„Vstoupili jsme do utkání dobře. To, že se soupeř vrátil do hry, nebylo dané střídáním, ale změnou obranného systému. Island hrál jinou obranu dobře, měli jsme potíže až do konce,“ uvedl na svazovém webu Bašný.

Postup na evropský šampionát se komplikuje. Házenkářky prohrály v kvalifikaci s Chorvatkami

Číst článek

Český tým dokázal srovnat až na začátku poslední pětiminutovky, kdy využil dvojnásobnou přesilovku. Jeřábková dvěma brankami po sobě upravila na 24:24 a následně v předposlední minutě překlopila vedení na stranu domácích Kovářová. 

Seveřanky ještě jednou srovnaly, ale v závěrečné minutě skórovala Holanová a poslední trefu zaznamenala po ubráněném útoku Seveřanek do prázdné branky Jeřábková. K vítězství přispěla také několika povedenými zákroky gólmanka Mučková.

„Dokázali jsme se zmobilizovat, dostat se zpět do zápasu a otočit ho v závěru. Výsledkově bych turnaj nerad hodnotil. Nehráli jsme tak, že chceme zápasy za každou cenu vyhrát. Potřebovali jsme si vyzkoušet různé sestavy a spolupráci hráček, které na předchozích kempech nebyly tak vytěžované,“ řekl Bašný.

„První zápas se Švýcarskem jsme odehráli špatně, proti Norsku to bylo výborné a nyní na klasickou obranu dobré, pak horší. Máme co zlepšovat. Ale turnaj nám velmi pomohl. Čeká nás ještě regenerační den a několik tréninků. Budeme hru ladit tak, abychom reprezentovali co nejúspěšněji,“ dodal český trenér.

Po turnaji v Chebu trenér Bašný v pondělí určí nominaci na světový šampionát. Do něj Češky vstoupí příští čtvrtek utkáním s Německem, dalšími soupeři v základní skupině budou Maďarsko a Slovensko.

Přípravný turnaj házenkářek O štít města Chebu

ČR - Island 27:25 (15:12)

Sestava ČR: Řezáčová, Mučková - Knedlíková, Königová, Polášková, Kordovská, Andrýsková, Mikulášková, Hurychová, Stříšková, Franková, Zachová, Kovářová, Jeřábková, Malá, Holanová, Kašpárková, Cholevová.

Norsko „B“ - Švýcarsko 27:22 (17:11)

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme