Proč čeští házenkáři nehrají Ligu mistrů? Zásadní je infrastruktura, nestačí ani na Evropskou ligu

Zatímco házenkářky Mostu se v této sezoně účastní bojů v základní skupině Ligy mistrů, extraligoví šampioni z Karviné se přihlásili pouze do Evropského poháru, tedy třetí nejvyšší mezinárodní soutěže. A podobně na tom jsou a byli loňští mistři z Plzně. Situaci pro Radiožurnál objasňoval sportovní ředitel Talent týmu Plzeňského kraje Jan Štochl.

Tento článek je více než rok starý.

Rozhovor Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápas házenkářské extraligy mužů mezi Talentem Plzně a Cementem Hranice

Zápas házenkářské extraligy mužů mezi Talentem Plzně a Cementem Hranice | Zdroj: Profimedia

Proč tuzemské kluby v posledních letech nehrají Ligu mistrů?
Důvody jsou dva. Zaprvé sportovní - z hlediska koeficientu bychom momentálně na tu ligu nedosáhli. Druhým důvodem je, že by Karviná ani Plzeň nesplnily podmínky infrastruktury, jakými jsou kapacity hal atd. V současnosti to není možné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor se sportovním ředitelem plzeňských házenkářů Janem Štochlem

Pokud by to sportovně šlo, daly by se podmínky pro pořádání zápasů Ligy mistrů v České republice někde najít? Je vůbec nějaká hala, kde by Plzeň nebo Karviná své zápasy hrát mohly?
To je jednoduché, musela by se využít nějaká z multifunkčních arén, což znamená využití hokejových hal. Klub který hraje Ligu mistrů musí garantovat, že má veškeré termíny na celý ročník zarezervované, což u hokejových hal, kde se hraje extraliga, není možné. V případě mosteckých házenkářek, které to hrají v Chomutově to je možné právě díky tomu, že Chomutov v současnosti žádnou z nejvyšších soutěží nemá.

Když se vrátíme zpět ke sportovnímu hledisku, kolik v koeficientu Čechům schází? Jak je to s kvalifikací českých mistrů?
Schází hodně. Co se týče koeficientu, v nejbližších letech to prakticky není možné. Naše kluby totiž nejen že nedosáhnou na Ligu mistrů, ale Karviná i Plzeň letos nevyužily ani možnosti hrát Evropskou ligu (druhou nejvyšší evropskou soutěž - pozn. red.). Koeficient by na kvalifikaci stačil, ale důvodem byla opět infrastruktura. Opět tam je požadavek na minimálně 2000 sedících diváků v hale, což ani jedna hala nesplňuje. A zase jsme u zimních stadionů a garantování termínů... 

V současnosti není pro české mužské kluby není ani Evropská liga reálná. Ale tam věřím, že už by to v příštích letech možné bylo, protože sportovně by se na to podle koeficientu stačilo. I když neříkám, že výkonnostně na základní skupinu Evropské ligy máme.

Dá se říct, že česká házená je na tom výkonnostně podobně jako fotbal? Tam si české kluby vedou relativně slušně v třetí nejvyšší evropské soutěži jsou docela konkurenceschopní. Je v případě Plzně a Karviné Evropský pohár maximum, co se týče možných úspěchů?
Ukázalo se to už loni, kdy jsme hráli čtvrtfinále Evropského poháru, což je pro nás velký úspěch. V současné chvíli je pro české týmy ideální, aby tuto soutěž hráli, protože se mohou dostat daleko a sportovně to díky losu má smysl, protože narazíme na soupeře, kteří jsou kvalitnější než v naší extralize. Ale samozřejmě cílem musí být, aby se naše kluby v pokusily v nejbližších letech na Evropskou ligu dosáhnout. Myslím, že se to týká nás, Karviné, Zubří a možná i Lovosic.

Liga mistrů je tedy těžko dosažitelným snem?
Nechci být špatným prorokem, ale myslím, že v příštích čtyřech letech to není možné. Aby na to byl koeficient, někdo by musel udělat velký úspěch v nižší soutěži, třeba vyhrát Evropský pohár. Pak se kvalifikovat do Evropské ligy a zvládnout to s infrastrukturou. V příštích letech to vůbec možné není.

Vladislav Janouškovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme