Čeští házenkáři favoritům ze Španělska vzdorovali, nakonec na úvod mistrovství Evropy prohráli 26:28

Házenkáři Česka v úvodním utkání na mistrovství Evropy proti Španělsku na senzaci nedosáhli a s obhájcem zlata prohráli těsně 26:28. Svěřenci trenéra Rastislava Trtíka předvedli v zápase základní skupiny E v Bratislavě proti jednomu ze spolufavoritů turnaje výkon na hranici možností a ještě 10 minut před koncem ztráceli jediný gól.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

p2022011308311_220113-192839_apr.jpeg

p2022011308311_220113-192839_apr.jpeg | Foto: Václav Šálek | Zdroj: ČTK

Vzhledem k opatřením proti koronaviru mohlo být hlediště haly Ondreje Nepely pro 10 tisíc diváků zaplněno maximálně z jedné čtvrtiny. V aréně měli drtivou převahu čeští fanoušci, kteří vytvořili národnímu celku prakticky domácí prostředí.

Házenkáře ve skupině na mistrovství Evropy čeká Španělsko, Švédsko a Bosna a Hercegovina

Číst článek

Trenér Trtík z dvacetičlenné nominace na šampionát nenasadil do úvodního utkání pivota Užka, spojky Mubenzema s Mořkovským a třetího brankáře Šmída.

Česká gólmanská jednička Mrkva od úvodu držela spoluhráče výbornými zákroky a outsider především díky němu odskočil do vedení 4:2.

Vítězové posledních dvou evropských šampionátů a bronzoví medailisté z loňského mistrovství světa a olympijských her ale sérií čtyř tref obrátili stav a po necelých 20 minutách střelou do prázdné branky získali vedení 9:5.

Četná vyloučení

Český tým ztrácel především při nerovnoměrném počtu hráčů na palubovce, i tak ale s obrovským favoritem dál držel krok.

Hrstka v poslední minutě první půle proměnil sedmičku a Španělé šli do šaten s tříbrankovým vedením.

Po změně stran znovu zářil Mrkva, který vychytal řadu stoprocentních šancí a držel svůj celek v naději na bodový zisk. Obhájci titulu několikrát odskočili zpět do čtyřbrankového vedení, ale Češi se pokaždé dokázali dotáhnout.

Trtíkovi svěřenci navíc výrazně přidali v obraně a Španělé viditelně znervózněli.

Sporné momenty

V důležitých chvílích favoritovi pomohly sporné verdikty černohorských sudích, kteří na začátku páté desetiminutovky poslali národní celek do čtyř.

Česká lavička dávala najevo nespokojenost a impulzivní kouč Trtík si vysloužil za protesty žlutou kartu.

Reprezentanty pocit křivdy vyhecoval a s hlasitou podporou publika ještě dokázali zápas velmi zdramatizovat. Španělé 10 minut před koncem udělali v přesilovce technickou chybu a Hrstka z trháku snížil na rozdíl jediné branky.

Nejlepší český střelec pak ještě jednou přiblížil outsidera na jednogólovou ztrátu a španělský trenér si vzal v 51. minutě oddechový čas.

Pyrenejský celek pak přece jen ukázal větší zkušenosti, byť mu na turnaji chybí několik opor. Rychle odskočil do tříbrankového vedení a závěr už si pohlídal i po oddechovém čase kouče Trtíka.

„Tady se nepískají sedmičky, na opačné straně ano. Ale nebrečme a bojujme do konce,“ nabádal svěřence šedesátiletý trenér, který vede reprezentaci na velké akci po 17 letech.

„Kluci nepřestávali bojovat, ani když se to lámalo a možná za jiných okolností by to už někteří vzdali. Toho si moc vážím. Ale sám vím, že jsme udělali některé hrubé chyby,“ přiznal Trtík.

„Hráli jsme v oslabení, měli jsme prázdnou branku, ztratili jsme míč a třikrát jsme dostali gól do prázdné branky. Také jsme měli 14 technických chyb, s tím je těžké vyhrát,“ dodal.

V druhém duelu šampionátu nastoupí český celek v sobotu proti Bosně a Hercegovině a základní skupinu uzavře v pondělí proti úřadujícím vicemistrům světa ze Švédska.

Do další fáze turnaje, kterou jsou dvě šestičlenné skupiny, postoupí první dva celky.

Mistrovství Evropy házenkářů na Slovensku a v Maďarsku

Španělsko - ČR 28:26 (14:11), základní skupina E (Bratislava)

Sestava ČR: Mrkva, Mizera - Hrstka, Bečvář, Jurka, Piroch, Kašpárek, Reichl, Babák, Číp, Petrovský, Vančo, Klíma, V. Patzel, Solák, Franc.

Nejvíce branek: Gurbindo 6, Gómez 4/3 - Hrstka 6/3, Babák 5, Kašpárek 3. Rozhodčí: Pavičevič, Raznatovič (oba Černá Hora). Vyloučení: 2:7. Sedmimetrové hody: 3/3 - 3/3. Diváci: 2500 (omezený počet).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme