‚Olympiáda by byla největší bonus.‘ Čeští házenkáři budou na mistrovství Evropy bojovat i o Tokio

Čeští házenkáři se ještě nikdy v samostatné historii nezúčastnili olympijských her. Jestli se to může změnit letos, ukáže mistrovství Evropy. Turnaj, který se hraje ve třech zemích s rekordním počtem 24 týmů, začne pro reprezentaci v pátek večer ve Vídni.

Vídeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český házenkářský brankář Martin Galia.

Český házenkářský brankář Martin Galia. | Foto: Goran Stanzl/PIXSELL | Zdroj: PA

Reprezentační házenkáři si poprvé vyzkoušeli prostředí víceúčelové Wiener Stadthalle, kde se v éře samostatného Česka dvakrát radovali hokejisté ze zlata na mistrovství světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští házenkáři budou na mistrovství Evropy bojovat i o šanci na účast na olympiádě v Tokiu. Více v příspěvku Mirka Vasiće

Házenkáři tu teď nebudou bojovat jen o úspěch na evropském šampionátu, ale také o možnost udržet šanci na postup na olympijské hry. A třeba čtyřicetiletý gólman Martin Galia si to občas před turnajem připomněl.

„Pro mě by to byl největší bonus dostat se na olympiádu. Cíle ale máme postupné. Nejprve postup ze skupiny a pak uvidíme, co se bude dít. Uděláme všechno pro to, abychom měli reálnou šanci zabojovat i o kvalifikaci na olympiádu,“ řekl Galia Radiožurnálu.

‚Nejdůležitější je nadšení‘

Ze šampionátu postoupí na olympijské hry jeden tým přímo. Že by Češi vyhráli Euro nebo případně skončili druzí za Dánskem, které už má účast v Tokiu jistou, ale není úplně pravděpodobné.

Český svaz házené chce v roce 2024 pořádat spolu se Slováky a Poláky mistrovství Evropy žen

Číst článek

Dostat se do olympijské kvalifikace už ale taková utopie na první pohled není. Šestice elitních celků, bez ohledu na aktuální turnaj, už v bojích o Tokio je. Za určitých okolnosti by tak stačilo i osmé a deváté místo. Jeden z trenérů české reprezentace Daniel Kubeš se ale podobnými teoriemi nezabývá.

„Nepředpokládám, že nějaký tým jde do turnaje s tím, že bude myslet na olympiádu. To si nemyslím,“ upozornil český kouč.

Pro českou reprezentaci je, alespoň z pohledu filozofie trenérů, důležité kromě házenkářských schopností znovu ukázat i elán, který týmu dopomohl na minulém mistrovství Evropy k výbornému šestému místu.

„To je úplně největší úkol, který jsme si dali. Jedna věc je taktika, druhá individuální forma, ale to úplně nejdůležitější je nadšení. Pokud toho dosáhneme, tak to dopadne dobře,“ dodal Kubeš. První utkání odehrají čeští házenkáři v pátek od 18.15 proti Rakousku.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme