Házenkářky čekají na mistrovství Evropy Rusky, Španělky a Švédky. Hrát budou v Dánsku

České házenkářky se na prosincovém mistrovství Evropy utkají v základní skupině B s úřadujícími olympijskými vítězkami Ruskami, stříbrnými medailistkami z posledního světového šampionátu Španělkami a Švédskem. Rozhodl o tom čtvrteční los ve Vídni. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného odehrají skupinu v dánském Frederikshavnu.

Vídeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České házenkářky v zápase proti Rumunkám na mistrovství světa v Německu

České házenkářky v zápase proti Rumunkám na mistrovství světa v Německu | Foto: Alžběta Vejrostová | Zdroj: chf.cz

Šampionát budou od 3. do 20. prosince hostit Norsko a Dánsko. Celkem 16 účastníků bylo rozděleno do čtyř skupin, do další fáze, kterou jsou dvě šestičlenné skupiny, postoupí vždy první tři týmy.

Vydařená premiérová sezona. Po zisku mistrovského titulu uspěl Jícha i v prestižní anketě

Číst článek

Český celek se na závěrečný turnaj dostal díky účasti na minulém Euru. Evropská federace EHF totiž kvůli pandemii koronaviru zrušila jarní zbytek kvalifikace a poslala na mistrovství stejné celky jako předloni.

Reprezentantky na minulém Euru obsadily předposlední 15. místo a neprošly ze základní skupiny. Na evropském šampionátu se představí potřetí za sebou a počtvrté z posledních pěti závěrečných turnajů.

Český tým před losem figuroval v nejhorším ze čtyř výkonnostních košů a měl jistotu, že v základní skupině nenarazí na Slovinsko, Polsko a Chorvatsko.

Z prvního koše Bašného svěřenkyně dostaly jednoho z favoritů na celkové prvenství Rusko, které získalo medaili v posledním vydání všech třech velkých reprezentačních akcí. Před čtyřmi lety vyhrálo olympijské hry, na minulém Euru obsadilo druhé místo a na loňském světovém šampionátu vybojovalo bronz.

Velmi těžkým soupeřem bude i Španělsko, které na posledním mistrovství světa obsadilo druhou příčku. Na předloňském Euru skončily dvojnásobné stříbrné medailistky z kontinentálního šampionátu až na 12. místě. Švédským maximem na mistrovství Evropy je stříbro z roku 2010, předloni Seveřanky obsadily šestou pozici.

Los základních skupin:

Skupina A (Herning): Francie, Dánsko, Černá Hora, Slovinsko.

Skupina B (Frederikshavn): Rusko, Švédsko, Španělsko, ČR.

Skupina C (Trondheim): Nizozemsko, Maďarsko, Srbsko, Chorvatsko.

Skupina D (Trondheim): Rumunsko, Norsko, Německo, Polsko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme