Čeští házenkáři porazili Ukrajinu a postupují ze základní skupiny. Pomohlo jim i vítězství Rakouska

Čeští házenkáři zvítězili na evropském šampionátu v závěrečném utkání základní skupiny B nad Ukrajinou 23:19 a prošli do další fáze turnaje. Reprezentanti ve Vídni v přímém souboji o postup v poločase o gól prohrávali, ale po změně stran zlepšeným výkonem otočili stav a potvrdili roli favorita.

Vídeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká lavička při zápase se Slovinskem

Čeští házenkáři (archivní foto). | Foto: Antonio Bronic | Zdroj: Reuters

Český celek navázal na nedělní vítězství nad Severní Makedonií a zakončil vídeňskou skupinu s bilancí dvou výher a jedné porážky. Do další fáze turnaje, kterou jsou dvě šestičlenné skupiny, prošli reprezentanti z druhého místa za domácím Rakouskem a nepřenesli si do ní žádný bod.

Čeští házenkáři potřebují k postupu i pomoc Rakouska. ‚Nepřemýšlím nad tím,‘ nestresuje se Zdráhala

Číst článek

Čtvrtfinálovou skupinu odehraje český tým opět ve vídeňské Stadthalle. Od čtvrtka do středy se postupně utká s obhájcem trofeje Španělskem, Běloruskem, Chorvatskem a Německem. Druhá skupina se odehraje v Malmö, první dva týmy z obou tabulek postoupí do semifinále. Reprezentanti obhajují předloňské šesté místo, jímž vyrovnali historické maximum.

Český tým zůstal ve hře o postup i po úvodním dnešním zápase skupiny, v němž Rakousko porazilo Severní Makedonii. Reprezentanti si díky vítězství domácího výběru dokonce mohli dovolit porážku o jeden gól.

Favorita však od úvodu svazovala nervozita a celý první poločas musel dotahovat. Ukrajinci hráli od začátku nezvykle v sedmi lidech bez brankáře a celé úvodní dějství si udržovali jedno až dvoubrankové vedení.

‚Je to fantastický člověk a brankář.‘ Čeští házenkáři se znovu mohli spolehnout na veterána Galiu

Číst článek

I vinou řady nepřesností a technických chyb na obou stranách padlo v první půli jen 19 branek. Čechům se nevedlo hlavně v útoku a podobně jako při vítězném duelu se Severní Makedonií prohráli úvodní dějství, tentokrát 9:10.

Na startu druhé půle reprezentanti stejně jako v předchozím utkání ožili. Poté, co zasáhl gólman Galia, se dvakrát přes celé hřiště trefil do odkryté branky Jurka a favorit otočil stav. Ve 44. minutě pak vystihl rozehrávku Vančo a po úniku na prázdnou branku zvýšil na 16:14.

Nejlepší střelec minulého Eura Zdráhala vzápětí poslal Čechy poprvé v zápase do tříbrankového vedení. Ukrajinci se ještě jednou dotáhli na rozdíl jedné trefy, ale v 51. minutě se přes celé hřiště prosadil i gólman Galia a favorit znovu odskočil na 20:17.

Ukrajinci, kteří se probojovali na Euru po 10 letech, už neměli síly na zvrat. Galia „uzamkl“ českou branku a od 50. do 58. minuty neinkasoval. Reprezentanti si čtyřgólovou šňůrou vytvořili rozhodující náskok 22:17 a závěr už s přehledem zvládli.

Mistrovství Evropy házenkářů - skupina B (Vídeň):
ČR - Ukrajina 23:19 (9:10)
Sestava a branky ČR: Galia 1, Mrkva - Hrstka 1, Bečvář, Jurka 3, Horák 1, Kašpárek 1, Babák 6, Číp, Šlachta, Vančo 2, Zdráhala 3, Solák, Mubenzem 4, Zeman, Mojžíš 1.
Nejvíce branek Ukrajiny: Kozakevič 4, Ostrouško 3. Rozhodčí: Santos, Fonseca (oba Portug.).

Rakousko - Severní Makedonie 32:28 (18:12)

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme