Čeští házenkáři prohráli i s Chorvatskem, rozhodující gól inkasovali v poslední sekundě

Čeští házenkáři prohráli ve třetím ze čtyř utkání čtvrtfinálové skupiny na evropském šampionátu s Chorvatskem 21:22. Reprezentanti s někdejšími mistry světa a dvojnásobnými olympijskými vítězi drželi krok, v poslední minutě vyrovnali, ale sekundu před koncem rozhodl Luka Stepančič. Sedm gólů si připsal nejlepší střelec zápasu Ondřej Zdráhala.

Vídeň (Aktualizováno: 17:59 20. 1. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český reprezentant Tomáš Babák v souboji s Chorvaty

Český reprezentant Tomáš Babák v souboji s Chorvaty | Foto: AP Photo, Ronald Zak | Zdroj: ČTK

Český celek je v šestičlenné čtvrtfinálové skupině stále bez bodu a ztratil i teoretickou šanci na třetí místo v tabulce, znamenající zápas o konečné páté místo. Reprezentanti už proto neobhájí šestou příčku z předloňského Eura.

Český tým zároveň přišel o naději na postup do olympijské kvalifikace. S účinkováním na turnaji se svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše rozloučí ve středu utkáním s Německem.

Chorvaté s jistotou postupu do semifinále šetřili od úvodu několik opor v čele s nejlepším hráčem světa za rok 2013 Duvnjakem a začali vlažně. Český tým zpočátku držel krok a v polovině úvodního dějství dokonce vedl 7:6 po Horákově gólu. Ve druhé části první půle ale reprezentanti selhali v ofenzivě. Při útočných akcích jim chyběl nápad i přímočarost a za 15 minut dali jen dva góly.

„Strašně nás zabíjejí neproměněné vyložené šance. Proti top týmům je musíme dávat, to je jasně vidět,“ postěžoval si po utkání pro Radiožurnál brankář Tomáš Mrkva

Právě ten držel českou reprezentaci na dostřel. V den 31. narozenin si jen za první poločas připsal sedm zákroků. Češi šli do kabin se ztrátou 9:11 a popáté z šesti utkání na šampionátu prohráli úvodní dějství. Navíc už počtvrté vstřelili pouze devět branek.

České útočné trápení pokračovalo zpočátku i po změně stran. Reprezentanti střelecky mlčeli přes 12 minut a prosadili se až v 37. minutě, kdy ze sedmičky nezaváhal nejlepší střelec minulého Eura Zdráhala.

Češi se pak zlepšili v ofenzivě a i díky Patzelovým úvodním trefám na šampionátu snížili tříbrankovou ztrátu na rozdíl jednoho gólu. Ve 46. minutě při oslabení srovnal po brejku Číp na 16:16 a za chvíli mohl za stavu 17:17 otočit stav, ale při samostatném úniku nepochopitelně trefil břevno.

Chorvaté místo toho opět odskočili do dvoubrankového vedení a poté jim třemi zákroky proti tutovým šancím pomohl brankář Ašanin. Češi se ale nevzdali a půlminutu před koncem odvážným náskokem srovnal Patzel. Cennou remízu ale outsider neudržel, sekundu před koncem zakončil kombinaci Stepančič.

„To, že jsme hráli s Chorvaty vyrovnaně je sice hezké, ale chtěli jsme vyhrát. Mrzí nás to, soupeř byl k poražení. Chyběl krůček, ale soupeř to zvládl lépe a proto jsou v semifinále oni a ne my,“ řekl po zápase trenér české reprezentace Jan Filip.

Utkání čtvrtfinálové skupiny I mistrovství Evropy házenkářů ve Vídni:
ČR - Chorvatsko 21:22 (9:11)

Sestava a branky ČR: Mrkva, Galia - Hrstka 4, Bečvář, Jurka 1, Horák 1, Kašpárek 3, Babák, Číp 1, Vančo 1, Zdráhala 7/4, Patzel 3, Solák, Mubenzem, Zeman, Mojžíš.

Nejvíce branek Chorvatska: Mamič 5, Marič, Stepančič a Mandič po 3. Rozhodčí: Kurtagic, Wetterwik (oba Švéd.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 2/1. Vyloučení: 3:4. Diváci: 6862.

ČTK, mva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme