Házenkářky zakončily své vystoupení na světovém šampionátu výhrou nad Kongem

České házenkářky zvítězily na mistrovství světa v posledním zápase osmifinálové skupiny nad Kongem 24:21. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného již ve středu ztratily šanci na postup do čtvrtfinále a s účinkováním na turnaji se v neděli rozloučily. Souboj s africkým outsiderem rozhodly reprezentantky po nerozhodném úvodním dějství ve druhé půli.

Tento článek je více než rok starý.

Granollers (Španělsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká házenkářka reprezentace.

Česká házenkářka reprezentace. | Foto: Marco Wolf | Zdroj: Reuters

Český tým obsadil v osmifinálové skupině předposlední páté místo s dvěma body, které získal za vítězství nad Kongem. Do vyřazovací fáze prošly jen první dva celky. Bašného svěřenkyně se s šampionátem ve Španělsku rozloučily s celkovou bilancí dvou výher a čtyř porážek. O tom, na jakém místě skončí, se rozhodne v pondělí podle výsledků v dalších osmifinálových skupinách.

České házenkářky na favorita nevyzrály, ve skupině s Dánskem prohrály 14:29

Číst článek

Kongo mělo před zápasem stejně jako český celek na kontě nula bodů a na turnaji pouze jedno vítězství. Na začátku se přelévalo skóre a v druhé části úvodní půle si čtvrtý tým z posledního afrického šampionátu vytvořil mírný náskok. Bašného svěřenkyně v prvním dějství zahodily několik vyložených šancí, přesto ještě do přestávky dokázaly stáhnout manko 9:11 a po povedené kombinaci chvíli před pauzou srovnaly na 11:11.

Po změně stran Češky přidaly a už nepustily soupeře do vedení. Od stavu 12:12 si do konce zápasu udržovaly náskok, který v 41. minutě navýšila Kordovská už na 18:14.

Konžanky, které prošly do osmifinálové fáze ze základní skupiny díky nečekanému vítězství nad Tuniskem, pak v 55. minutě přece jen dokázaly snížit na rozdíl pouhé branky. Africký celek dvakrát útočil na vyrovnání a v 57. minutě mu radost z něj překazilo břevno. Následně ale zvýšila Cholevová a nejlepší střelkyně utkání Zachová určila konečné skóre.

Na minulém mistrovství světa předloni Češky chyběly, ale před čtyřmi lety nečekaně došly až do čtvrtfinále a konečným osmým místem stanovily nejlepší výsledek v samostatné historii. Za působení Bašného postoupily reprezentantky na MS ještě v roce 2013, kdy obsadily 15. příčku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme