Házenkářky padly na světovém šampionátu i ve druhém utkání, Maďarky vyhrály o tři body

České házenkářky prohrály na mistrovství světa ve Španělsku s Maďarskem 29:32 a ani ve druhém utkání základní skupiny E nebodovaly. Ve čtvrtek v úvodním zápase podlehly Německu. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného dnes s dalším favoritem držely krok do začátku druhého poločasu, pak Maďarky odskočily do rozhodujícího náskoku.

Llíria (Španělsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká házenkářka Veronika Malá

Česká reprezentace v házené (archivní foto). | Foto: Alžběta Vejrostová | Zdroj: chf.cz

Český celek se v pondělním závěrečném duelu skupiny v přímém souboji o postup do další fáze utká se Slovenskem, které rovněž úvodní dva zápasy prohrálo. Vzhledem k lepšímu skóre stačí Bašného svěřenkyním i remíza.

Házenkářky zahájily mistrovství světa prohrou, s Německem prohrály o deset branek

Číst článek

Na světovém šampionátu poprvé v historii startuje 32 zemí. Účastníci jsou rozděleni do osmi čtyřčlenných základních skupin, do další fáze postoupí vždy první tři celky. Poté se týmy utkají ve čtyřech šestičlenných skupinách, z nichž vždy nejlepší dvojice projde do čtvrtfinále.

Trenér Bašný vybral pro dnešní zápas stejnou šestnáctku hráček jako na duel s Němkami, z osmnáctičlenné nominace na turnaj se opět nedostalo na mladou brankářku Malou a Kašpárkovou. Maďarky, které vstoupily do šampionátu vítězstvím 35:29 nad Slovenskem, po zahřívacích úvodních minutách získaly vedení a ve 13. minutě zvýšily už na 8:4.

Bašný reagoval oddechovým časem a jeho svěřenkyně přidaly. Za stavu 9:12 se prosadily třikrát po sobě a střelkyně Jeřábková ve 25. minutě srovnala. Češky pak při skóre 12:14 dostaly šanci hrát hned dvojnásobnou přesilovku, ale k vyrovnání to nevyužily. Maďarky udržely dvoubrankový náskok a do kabin šly s vedením 17:15.

Národní celek dokázal držet krok ještě do 35. minuty, kdy Holanová snížila na 17:18. Pak už ale sedmý tým z letošních olympijských her Češkám nadobro odskočil. Po sérii tří gólů získaly Maďarky náskok 21:17 a outsiderovi už nepomohl ani oddechový čas kouče Bašného.

Další tříbranková šňůra vynesla Maďarkám vedení 24:18 a bylo definitivně rozhodnuto. Mezi tyčemi vystřídala gólmanská dvojka Řezáčová jedničku Kudláčkovou, která chytala jubilejní 50. zápas v reprezentačním "áčku". Náhradnice mezi tyčemi předvedla několik dobrých zákroků a Češky díky tomu v samém závěru po sérii tří gólů snížily na 29:32. S Maďarkami prohrály stejně jako při poslední účasti na světovém šampionátu před čtyřmi lety, na němž favoritovi podlehly o gól.

Na minulém MS předloni český tým chyběl, ale před čtyřmi lety nečekaně došel až do čtvrtfinále a konečným osmým místem stanovil nejlepší výsledek v samostatné historii. Za působení Bašného postoupily reprezentantky na mistrovství světa ještě v roce 2013, kdy obsadily 15. příčku.

Základní skupina E (Llíria):
Maďarsko - ČR 32:29 (17:15)

Sestava a branky ČR: Kudláčková, Řezáčová - Knedlíková 2, Polášková, Kordovská 3, Andrýsková, Mikulášková, Hurychová 2, Stříšková, Franková, Zachová 4, Kovařová 2, Jeřábková 10, V. Malá 4, Holanová 2, Cholevová.

Nejvíce branek Maďarska: Klujberová 11, Kácsorová 4. Rozhodčí: K. Gasmiová, R. Gasmiová (obě Fr.). Sedmimetrové hody: 3/3 - 3/3. Vyloučení: 7:2. Diváci: 1145.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme