Pracovali jsme s variantou 44 hráčů, to už je vážně vysoký počet, říká zástupce házenkářského svazu

Koronavirová situace v kádru zastavila české házenkáře v cestě na mistrovství světa v Egyptě. Na odřeknutí účasti na poslední chvíli se shodly realizační tým reprezentace i svazová exekutiva, daly také na doporučení lékařů. Fanoušci pak začali ve velkém diskutovat, proč se ale nesestavilo náhradní mužstvo - třeba z hráčů domácí nejvyšší soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislav Kašpárek

Stanislav Kašpárek | Zdroj: Reuters

„Hledisko zachování dobrého jména české házené nás vede k tomu, že nemůžeme sestavit tým v uvozovkách jen tak hala bala, jen aby se někdo zúčastnil,“ prohlásil prezident Českého svazu házené Jaroslav Chvalný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští házenkáři nedali kvůli koronaviru dohromady tým pro mistrovství světa. Více v příspěvku Mirka Vasiće

Z 21 házenkářů, se kterými se primárně počítalo pro turnaj, jich 12 bylo pozitivních na covid-19, stejný problém navíc měli i oba hlavní trenéři Daniel Kubeš s Janem Filipem. Dalších pět hráčů mělo jiné zdravotní problémy. Záložní varianta ale existovala.

„Já si troufám říct, že se nepracovalo jen s A-týmem, ale i s náhradní variantou 44 hráčů. To si myslím, že už je vážně vysoký počet. Ale vzhledem k vývoji situace a tomu, že mezi hráči v ‚bublině‘ probíhala nákaza, i když byli izolováni samostatně na pokojích, tak jsme nebyli schopni tenhle tým nakonec dát dohromady,“ popsal Radiožurnálu předseda reprezentační komise házenkářského svazu Daniel Čurda, který byl konkrétní v tom, jak se národní tým doplňoval.

Čeští házenkáři na mistrovství světa do Egypta neodletí, kvůli nákaze odřekli účast i Američané

Číst článek

„Jedenáct hráčů přijelo na soustředění a byli uzavření do ‚bubliny‘. Takže přímo na soustředění v Plzni bylo nakonec 32 hráčů. Dalších 12 hráčů čekalo na donominování, pokud to zdravotní situace a rozhodnutí realizačního týmu umožní,“ řekl Čurda.

Možnost měnit nominaci pro šampionát v Egyptě ze strany Mezinárodní házenkářské federace existovala, výjimky byly.

„Spíš tomu bránily technické záležitosti typu izolace, že hráč přijede do ‚bubliny‘ a měl by v ní být delší dobu uzavřený, jestli by vůbec stihl odlet. Řešilo se to od 6. ledna, kdy se v týmu objevilo na Faerských ostrovech více pozitivních testů. Do té doby jsme měli jeden pozitivní nález,“ podotkl Čurda.

Český tým tak do Egypta neodletěl a nahradila ho Severní Makedonie. Kvůli koronaviru v týmu odřekly účast i Spojené státy americké – místo nich dostalo pozvánku Švýcarsko.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme