Svaz házené reaguje na odřeknutí mistrovství světa. Odvolal prezidenta i reprezentační trenéry

Exekutiva českého svazu házené odvolala realizační tým u mužské reprezentace, která kvůli koronaviru v kádru na poslední chvíli odřekla účast na mistrovství světa v Egyptě. Následně rezignovali tři členové exekutivy včetně svazového prezidenta Jaroslava Chvalného. Svaz o tom informoval na svých webových stránkách po jednání, které se protáhlo až do nočních hodin. Vzniklou situací se bude vedení zabývat i ve středu, jednání má začít ve 14.30.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 11:40 20. 1. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český reprezentant Marek Vančo v utkání proti Bělorusku

Exekutiva českého svazu házené odvolala realizační tým u mužské reprezentace, která kvůli koronaviru v kádru na poslední chvíli odřekla účast na mistrovství světa v Egyptě (ilustrační foto) | Foto: LISI NIESNER | Zdroj: Reuters

Exekutiva rozhodla o odvolání realizačního týmu včetně obou hlavních trenérů Jana Filipa s Danielem Kubešem poté, co vyhodnotila předložené zprávy a vyslechla zástupce reprezentace včetně hráčů, zaměstnance sekretariátu či lékaře. Vedení svazu dospělo k názoru, že národní celek pochybil, neuvedlo však v čem. Vzniklou situací se bude exekutiva zabývat i ve středu.

Pracovali jsme s variantou 44 hráčů, to už je vážně vysoký počet, říká zástupce házenkářského svazu

Číst článek

Národní tým odřekl účast na probíhajícím světovém šampionátu v Egyptě minulý týden pouhý den před odletem do dějiště turnaje. V kádru bylo 12 hráčů nakažených koronavirem, další pětice měla jiné zdravotní problémy.

Pozitivní byli i oba trenéři Filip s Kubešem. Realizační tým doporučil exekutivě odřeknout účast na mistrovství a ta to schválila. Český celek na šampionátu nahradila Severní Makedonie.

Tým se sešel na konci prosince, kdy ještě bez některých opor sehrál přípravné utkání na Slovensku. S koronavirem se potýkal od začátku ledna od úvodu závěrečné přípravy na šampionát. Kvůli covidu-19 nemohli reprezentanti odehrát úvodní dva zápasy evropské kvalifikace proti Faerským ostrovům, které byly odloženy.

Mužstvo poté doplnili náhradníci, ale i u nich se při trénincích objevily zdravotní potíže. Vyslat do Egypta „béčko“ exekutiva nechtěla.

Rezignovali i Čurda a Hapková

„Příprava byla nestandardní, absolutně extrémní. Navíc se nám u těch hráčů, kteří trénovali v menším počtu, začaly objevovat zdravotní problémy. Přestože jsme dělali maximum, abychom odletěli, dospěli jsme k tomu, že už nevidíme světlo na konci tunelu,“ řekl v minulém týdnu Filip.

„Nechtěli jsme sestavit tým jen tak halabala. Vyhodnotili jsme si to tak, že by to byl hazard ze sportovního hlediska. Nechtěli jsme účastí za každou cenu znevážit českou házenou. Jeli bychom tam na výlet, to jsme nechtěli podstoupit,“ dodal Chvalný.

Čeští házenkáři na mistrovství světa do Egypta neodletí, kvůli nákaze odřekli účast i Američané

Číst článek

Vedle něj rezignovali také další dva zástupci devítičlenné exekutivy. Post ve vedení opouští i předseda reprezentační komise Daniel Čurda a předsedkyně metodické komise Ilona Hapková.

Čurda zároveň oznámil stažení kandidatury do následujících voleb, které byly kvůli koronavirové situaci přesunuty na červen. Původně měly proběhnout už v listopadu poté, co od léta působí exekutiva v provizoriu.

Bývalí reprezentanti Filip s Kubešem vedli národní tým od léta 2014 a vloni v lednu s nimi vedení svazu prodloužilo smlouvu o další tři roky. Největšího úspěchu se svými svěřenci dosáhli před třemi lety šestým místem na evropském šampionátu. Chvalný stál v čele svazu od dubna 2018, kdy se vrátil do funkce po pěti letech. České házené už předtím šéfoval mezi roky 2001 až 2013.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme