Bývalý házenkář Jícha slaví první titul v roli trenéra, německá liga se dohrávat nebude

Bývalý nejlepší házenkář světa Filip Jícha dovedl ve své první sezoně v roli hlavního kouče Kiel k německému mistrovskému titulu. Vedení soutěže v úterý uvedlo, že ročník přerušený kvůli koronavirové pandemii se dohrávat nebude, ale na rozdíl od německé volejbalové či hokejové ligy bude vyhlášen mistr.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filip Jícha.

Filip Jícha. | Foto: Kevin Domas | Zdroj: Reuters

Na ukončení soutěže se shodla drtivá většina klubů první a druhé ligy. Prezidium ligy se pak vyslovilo proti anulování soutěže a mistrem vyhlásilo Kiel, jenž vedl tabulku o dva body před šampionem z předchozích dvou let Flensburgem a navíc měl zápas k dobru.

Český svaz házené chce v roce 2024 pořádat spolu se Slováky a Poláky mistrovství Evropy žen

Číst článek

Rekordman v počtu mistrovských titulů Kiel tak získal celkově 21. ligové prvenství v historii a první od roku 2015. K titulu klub dovedl Jícha, jenž v letech 2008-2015 získal ve svém osudovém celku sedm titulů jako hráč. Nejlepší házenkář světa za rok 2010 ukončil kariéru v roce 2017 v barvách Barcelony, o rok později se do Kielu vrátil jako asistent trenéra a loni THW převzal jako hlavní kouč.

Svou novou práci si dlouholetý reprezentant pochvaloval začátkem dubna už v době přerušení soutěže v rozhovoru pro Českou televizi. „Přístup hráčů byl fantastický. V prvních týdnech a měsících jsme položili základ vzájemné sebedůvěry. Brzy jsme si dokázali, že jsme schopni porážet kohokoliv. K tomu nám pomohla vystoupení v Lize mistrů. Moc hráčům děkuji za těch osm měsíců odvedené práce,“ uvedl v době, kdy ještě nevěděl, že sezona bude předčasně ukončena.

Vedení soutěže rozhodnutí dlouho odkládalo, neboť ztráta z nedohraného ročníku činí pro ligu zhruba 25 milionů eur (687 milionů korun). Z finančního hlediska by na rozdíl od fotbalové bundesligy nic neřešily zápasy bez diváků, neboť příjmy z televizních práv tvoří jen malou část rozpočtu házenkářských klubů. Ty naopak nejvíce získávají na vstupenkách, z nichž je aktuálně příjem nulový, a nyní také klesajícím sponzoringu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme