Kouč Bašný opouští ženskou házenkářskou reprezentaci, tým podle vedení ‚stagnuje‘

Vedení házenkářského svazu překvapivě odvolalo od české ženské reprezentace trenéra Jana Bašného. Devětapadesátiletý zkušený kouč u národního celku působil od léta 2010 a výběr se pod jeho vedením zúčastnil čtyř evropských a tří světových šampionátů, v poslední době ale podle svazového prezidenta Ondřeje Zdráhaly tým stagnoval. O Bašného nástupci zatím není rozhodnuto.

Praha (Aktualizováno: 16:32 28. 7. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý kouč ženské házenkářské reprezentace Jan Bašný

Bývalý kouč ženské házenkářské reprezentace Jan Bašný | Foto: Federico Pestellini | Zdroj: Panoramic, Reuters

Bašný v roce 2017 došel s reprezentací až do čtvrtfinále mistrovství světa a osmým místem se postaral o nejlepší výsledek národního celku v samostatné historii. Na loňském šampionátu ale obsadily Češky až 19. příčku a na jaře se jim nepovedlo postoupit na listopadové Euro.

Závěr turnaje v Chebu českým házenkářkám vyšel. V generálce před mistrovstvím světa porazily Island

Číst článek

„Pan Bašný odvedl obrovský kus práce a za 12 let významně pozvedl ženskou házenou v Česku. V poslední době už bylo z týmu bohužel cítit, že stagnuje,“ uvedl v tiskové zprávě svazový prezident Ondřej Zdráhala.

„Taková rozhodnutí se nedělají snadno. Tuto změnu jsme nechtěli dělat v rozběhnuté sezoně, ale věděli jsme, že k tomuto kroku budeme muset přistoupit i s ohledem na nevýrazný herní projev na mistrovství světa a nepostoupení na nadcházející mistrovství Evropy,“ doplnil bývalý kapitán české mužské reprezentace.

Bašný, který vedle národního celku trénoval i na klubové úrovni ve Francii, předloni prodloužil s vedením svazu smlouvu a kontrakt by mu vypršel až v roce 2024.

Chceme olympiádu“

„Máme tým, který má ve svém středu zkušené a velmi úspěšně hráčky, jako je například Malá, Knedlíková či Jeřábková, a za sebou obrovské talenty jako třeba Cholevová nebo Kuxová. Proto míříme vysoko. Chceme se umisťovat mezi šesti nejlepšími týmy Evropy a chceme na olympiádu 2028,“ pokračoval prezident svazu Zdráhala.

„Proto jsme byli nuceni udělat tuto změnu před koncem smlouvy i s ohledem na vytváření nové koncepce ženské házené, která by nás měla dostat na vrchol,“ podotkl.

Kouč házenkářek Jan Bašný na mistrovství Evropy 2020 | Foto: Ludvig Thunman | Zdroj: REUTERS/Bildbyran

„Klubová scéna a práce s mládeží produkuje velké talenty a je potřeba toho využít. Panu Bašnému patří obrovský dík za práci, kterou u ženského národního týmu odvedl. Věřím, že i nadále budeme schopni spolupracovat, i když nyní už na jiné bázi,“ doplnil Zdráhala.

Kdo místo Bašného reprezentaci povede, zatím není jasné. „O nástupci intenzivně jednáme. Věřím, že fanouškům a také našim reprezentantkám budeme schopni představit nového trenéra v nejbližších týdnech,“ dodal Zdráhala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme