Postup na evropský šampionát se komplikuje. Házenkářky prohrály v kvalifikaci s Chorvatkami

České házenkářky prohrály ve druhém z šesti utkání kvalifikace mistrovství Evropy doma s Chorvatskem 24:26. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného po středeční úvodní porážce ve Francii zůstaly bez bodu a výrazně si zkomplikovaly boj o postup na šampionát v příštím roce. Národní tým ve Zlíně vedl v průběhu první půle až o pět branek, bronzové medailistky z posledního ME ale stav otočily.

Zlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Michaela Holanová z české reprezentace a Ana Debeličová z Chorvatska.

Zleva Michaela Holanová z české reprezentace a Ana Debeličová z Chorvatska. | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: ČTK

Češky jsou v tabulce po dvou zápasech bez bodu poslední a ztrácejí dva body na Chorvatsko a Ukrajinu. Skupinu vede suverénní Francie. Na šampionát, který v příštím roce hostí hned tři země, postoupí první dva týmy. Kvalifikace vyvrcholí na jaře.

Házenkářský brankář Mrkva přestoupí do Kielu. ‚Těším se na výzvu, Kiel je největší klub,‘ říká

Číst článek

Chorvatky v úvodním utkání skupiny nečekaně prohrály doma s Ukrajinou a vlažně vstoupily i do zápasu ve Zlíně. Češkám se naopak zpočátku dařilo v útoku, za necelých 13 minut daly osm branek a vedly 8:4.

Chvíli nato Bašného tým zvýšil už na 14:9, ale od té doby převzal otěže utkání soupeř. Chorvatky v závěru poločasu zaznamenaly šňůru pěti gólů a před pauzou srovnaly na 14:14.

Český celek se ještě po přestávce dostal třikrát do vedení, ale závěr už zvládl lépe hostující tým. Chorvatky šly ve 40. minutě poprvé od samého úvodu utkání do vedení a v následné desetiminutovce odskočily na rozdíl čtyř branek.

Češky pak ještě několikrát udržela ve hře dobrými zákroky brankářka Mučková, která mezi tyčemi nahradila jedničku Kudláčkovou. V útoku se však domácímu výběru přestalo dařit a trefa Blaževičové v předposlední minutě definitivně rozhodla.

Češky startovaly na čtyřech z posledních pěti evropských šampionátů a na kontinentálním mistrovství nechyběly třikrát po sobě. Jejich maximem jsou dvě osmá místa z let 1994 a 2002. V prosinci čeká Bašného svěřenkyně vystoupení na světovém šampionátu.

Utkání skupiny 4 kvalifikace o postup na ME 2022 házenkářek:
ČR - Chorvatsko 24:26 (14:14)
Sestava a branky ČR: Kudláčková, Mučková - Knedlíková, Maňáková, Kordovská 1, Hurychová 2, Šustková 1, Frančíková 1, Stříšková, Stellnerová, Franková, Zachová, Kovářová 1, Jeřábková 11, Malá 7, Holanová.
Nejvíce branek Chorvatska: Blaževičová a Krsniková obě 6, Mičijevičová 5. Rozhodčí: Nastaseová, Stancuová (Rum.). Sedmimetrové hody: 7/5 - 5/4. Vyloučení: 2:5.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme