Házenkářky prohrály s Nizozemskem a na mistrovství světa končí ve čtvrtfinále

Dlouho bojovaly a držely se soupeřkám na dostřel, ale v závěru jim došel dech. České házenkářky nakonec podlehly ve čtvrtfinále mistrovství světa v německém Magdeburgu favoritkám z Nizozemska 26:30 a na turnaji skončí osmé, což je i tak historicky nejlepší výsledek samostatné České republiky. Dosud to bylo deváté místo z roku 1993.

Magdeburg Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České házenkářky podlehly na mistrovství světa v Německu favorizovaným Nizozemkám.

České házenkářky na MS v Německu. | Foto: Alžběta Vejrosotová chf.cz | Zdroj: PR

Národní tým byl na turnaji jedním z největších překvapení. V silné základní skupině vybojoval po dvou výhrách a třech porážkách poslední postupové čtvrté místo. V osmifinále pak vyřadil favorizované Rumunsko s nejlepší hráčkou světa Cristinou Neaguovou.

Na Nizozemsko, které na posledním světovém i evropském šampionátu došlo až do finále, kde je vždy porazily Norky, ale ve středu výběr Jana Bašného nestačil. Přesto hráčky vybojovaly nejlepší umístění v samostatné historii České republiky.

Nemáme se na co šetřit, burcuje Hrbková. Házenkářky čeká čtvrtfinále proti Nizozemsku

Číst článek

Oproti osmifinále měly Češky v hale hlasitou podporu. Začátek zápasu byl ale z jejich strany špatný. V úvodu zahodily šance a udělaly chyby, takže šly Nizozemky rychle do pětibrankového vedení. Tým trenéra Jana Bašného těžko hledal recept na aktivní a tvrdou obranu soupeřek. Přestože Nizozemky hrály dvojnásobné oslabení, uměly se prosadit a zvýšily na 7:1. Třemi trefami je přibrzdila Jeřábková a přidala se i Luzumová.

Češky pak změnily obranu a vysunuly jednu hráčku. Nizozemky udělaly několik chyb, pár zásahů předvedla i Satrapová a národní tým snížil šestibrankový rozdíl na dvě trefy. Když Kudláčková chytila sedmičku a na druhé straně ji proměnila Luzumová, dostal se tým na kontakt. Vyrovnání jim neumožnil přešlap a později spojnice břevna s tyčí. Namísto toho Nizozemky opět utekly a Češky dotahovaly. Brankou přes celé hřiště je povzbudila Satrapová. Do šaten odcházely se ztrátou jedné branky.

Házenkářky se musí před čtvrtfinálovým zápasem s Nizozemskem vypořádat s větším zájmem veřejnosti

Číst článek

Po změně stran vyrovnala Luzumová, ale Nizozemky si vzaly vedení zpět. Znovu srovnala Jeřábková a soupeřky opět utekly. Potom si držely dvoubrankové vedení, které Češky vždy stáhly. Držela je Satrapová. V útoku se tlačila dopředu Jeřábková, která dávala branky a vybojovala i sedmičku. Proměnila ji Luzumová.

Češky stále dělaly chyby v situacích, kdy mohly zápas zdramatizovat. Dopředu je hnali čeští fanoušci. Jejich touhu po vyrovnání vyslyšela Luzumová a deset minut před koncem to bylo 24:24. Nizozemky šly znovu do vedení a pět minut před koncem vedly o tři góly. Češky pak hrály dvojnásobné oslabení a zápas už zvrátit nedokázaly. Přesto fanoušci skandovali v závěru: "Holky, děkujem".

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme