Hodně hvězd, hodně ega. Legendární basketbalový Dream Team poprvé hrál před 25 lety

Jeho jízda olympijskými hrami v Barceloně patří mezi největší příběhy pod pěti kruhy. Americký Dream Team tehdy uhranul basketbalové fanoušky, a nejen ty. Svůj první oficiální zápas vyhrál výběr těch největších hvězd NBA přesně před 25 lety.

Tento článek je více než rok starý.

USA Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Jordan, hlavní hvězda amerického Dream Teamu

Michael Jordan, hlavní hvězda amerického Dream Teamu | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Michael Jordan zachraňuje míč u autové čáry, aby vzápětí poslal za zády přihrávku na Larryho Birda, jehož přesná ruka nemine. V NBA dva velcí soupeři právě ukázali, jak to může vypadat, když táhnou společně v jednom týmu za jeden provaz.

Ani jasná demolice Kuby 135:57 ale ještě neznamenala, že Dream Team se v přípravě už sehrál. Ono když jeden má přezdívku Magic Johnson, druhý sir Charles a dalším do party je mimo jiné Michael Jordan, tak na pozici lídra nastává logický přetlak.

„V tělocvičně bylo hodně ega... Každý se chtěl předvést a ukázat, že patří do Dream Teamu. O mně se tehdy říkalo, že jsem dobrý, ale že ze mě nikdy nebude Magic Johnson. S mojí soutěživou povahou jsem takové komentáře bral jako motivaci, chtěl jsem z nich vlastně udělat mojí výhodu," vzpomínal v dokumentu NBA TV Michal Jordan.

V Dream Teamu se nebojovalo jen o nálepku toho nejlepšího, ale na jednotlivých pozicích. Každá z hvězd ligy chtěla hrát v základní pětce.

„Na pozici vyššího křídla jsem se v NBA utkával s Karlem Malonem. A najednou jsme spolu byli v reprezentaci. Chtěl jsem všechny přesvědčit, že jsem nejlepší vyšší křídlo na světě. Víte, každý má nějaké sebevědomí, a vůbec ani nemyslete na to, jaké jsme ho měli my," přidává další náhled do kabiny Charles Barkely.

Ve městě je nový šerif

Role v týmu si američtí basketbalisté nakonec rozhodili de facto sami. Při tréninkovém kampu v Monaku je trenéři rozdělili do dvou skupin, modré vedl tehdy respektovaný veterán Magic Johnson, bílé si vzal na povel Michael Jordan. A utkání, o kterém Jordan mluví jako o nejlepším, v jakém kdy hrál, ovládli hráči v bílém o čtyři body bílí. Nepsaným lídrem tak byl titulován Michael Jordan.

„Charles Barkley hrál se mnou proti Jordanovi a říká mi: ‚Tohle bude opravdová hra, žádný trénink.' Jordan nám pak dával koš za košem a furt opakoval, že tohle nás čeká celý zápas. Já jsem na druhé straně hecoval mé hráče, v obraně jsme si nedali ani centimetr zadarmo. Když Bílý výběr zvítězil, šel poté Jordan kolem mě a povídá: ‚Ve městě je nový šerif!' ," smál se Magic Johnson.

Z Monaka se američtí basketbalisté přesunuli do Barcelony. Nikoliv ale do olympijské vesnice. Zájem o ně byl obrovský, s žádostí o fotku za nimi chodili fanoušci, jiní olympionici a také soupeři na palubovce, které přitom poráželi v průměru o 44 bodů.

„Víte, když jsem se v posledních letech bavil s Tonym Parkrem, Manem Ginobililm, Dirkem Nowitzkim a dalšími neamerickými hráči, co jsou dnes v NBA, tak se mi přiznali, že se do basketbalu zamilovali díky Dream Teamu, a na to jsem hrdý," těší Charlese Barkleyho, že Američanům vyšla v Barceloně jejich cesta za olympijským zlatem nad plán.

Profesionálové, kteří vystřídali v americkém výběru hráče z univerzit, udělali basketbalu takovou reklamu, že dnes je po fotbale druhým nejpopulárnějším sportem planety.

Marek Augustin, vm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme