Horolezci se na Mount Everestu obávají krádeží kyslíkových láhví

Stále častěji se horolezcům při výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest ztrácejí kyslíkové láhve, které se prodávají v základním táboře. Kvůli krádežím jsou tak ohroženy lidské životy. Celé situaci přispívají i nekvalifikovaní průvodci.

Mount Everest Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mount Everest

Mount Everest | Foto: licence Public Domain (eng)

„Nahoře to začíná být vážným problémem,“ řekl o krádežích kyslíkových lahví pro server BBC  šerpa Nima Tendži. Doplnil, že od expedičních skupin opakovaně slyšel o zmizení lahví, což mohlo ohrozit lidské životy. Zvlášť nebezpečné to může být pro ty, kteří cestou nahoru vyčerpali své zásoby a ještě nejsou na vrcholu, nebo měli v plánu využít kyslík při sestupu.

Obavy z krádeží se zvýšily poté, co poslední skupiny horolezců musejí počkat, až se vyjasní počasí, aby mohly vystoupat na vrchol. Odborníci tvrdí, že celé situaci přispěli horolezci, kteří lezou s nekvalifikovanými průvodci.

Krádež jako trend

Zahraniční horolezci se k situaci vyjadřují na sociálních sítích. „Z naší dodávky zmizelo dalších sedm lahví kyslíku,“ napsal v pondělí na Facebooku vedoucí expedice Tim Mosedale. Lahve zmizely v úseku South Col z posledního tábora ve výšce 7 900 metrů v takzvané zóně smrti.

Ačkoli bylo dříve uvedeno, že počet obětí v letošní sezoně dosáhl deseti, nepálské úřady však potvrdily pět. Žádné z úmrtí nebylo spojeno s krádeží kyslíkových lahví.

„Stává se to trendem. Co můžete dělat, když zloději rozbíjí zámky na stanu a berou kyslíkové láhve, jídlo a dokonce plyn na vaření? Horolezci se tak museli vracet do základního tábora, aniž by vystoupali na vrchol,“ řekl generální tajemník Nepálské národní asociace horských průvodců Phurba Namgyal.

Nová pravidla 

Šerpa Nima Tenji uvedl, že v roce 2012 zariskoval a dal svůj kyslík klientům, jelikož jejich lahve při sestupu zmizely. Průměrně lezci využijí při cestě nahoru a dolů sedm lahví kyslíku, kdy jedna obsahuje čtyři litry. Při velkém využití vydrží asi pět hodin.

Šerpové říkají, že ještě nikdo nebyl při krádeži kyslíkových lahví chycen. Jednou z praxí je údajně přenášení kyslíkových lahví z táboru ve vyšších polohách do základního tábora, kde jsou lahve prodávány, čehož si všimli vládní úředníci. Chystají se tak zavést pravidla, kdy každého horolezce by měl doprovázet šerpa a měl by mít dostatek základního vybavení. Letos byl výstup schválen 400 horolezcům.  

niš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme