Detektor kovů i zákaz mobilů a chytrých hodinek. Šachisté reagují na Rausisovo podvádění

Šachista Igors Rausis způsobil před týdnem velký skandál, když ho pořadatelé turnaje ve Štrasburku přistihli, že si na toaletě analyzuje průběh své partie na mobilním telefonu. Šachista se k podvádění přiznal a zároveň oznámil ukončení kariéry. Na jeho prohřešek zareagoval Český šachový svaz, který chce zpřísnit kontroly na turnajích.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začátek šachové partie

Začátek šachové partie | Zdroj: Pixabay

Na prohřešek Igorse Rausise reagovala i Beskydská šachová škola, kterou Rausis reprezentoval. „V podstatě v ten den jsme ho vyloučili z klubu, ale dle stanov je tam pojistka, že toto vyloučení musí potvrdit členská schůze. Tu jsme samozřejmě svolali a definitivní potvrzení bude 12. srpna,“ řekl Radiožurnálu její ředitel Petr Záruba.

Dvojka českého šachového žebříčku podváděla na turnaji ve Francii. Igors Rausis se radil s mobilem

Číst článek

Rausise ale podezřívali šachisté už déle. Třeba proto, že hrál velmi strojově a i přes vyšší věk se stále zlepšoval.

Jiní šachisté teoreticky můžou podniknout proti Rausisovi právní kroky, nicméně podvádění mu prokázali pořadatelé jen na turnaji ve Štrasburku a tam se jeho výsledky anulují.

Trénink? Sedíme šest, sedm hodin a snažíme se koncentrovat, říká nejmladší šachový velmistr

Číst článek

Třeba šachový velmistr a místopředseda Českého šachového svazu Martin Petr, který se s Rausisem několikrát utkal v české extralize, proti němu žádné další kroky podnikat nehodlá: „Právně není obhajitelné trestat pana Rausise za turnaj, kde je sice možní, že v dřívější době podváděl, ale nikdo mu to neprokázal. To samozřejmě nelze s tím, že budou anulovány výsledky toho turnaje ve Štrasburku. Já osobně žádné právní kroky neplánuji.“

Skandál Igorse Rausise ale bude mít vliv na budoucí turnaje. Podle Martina Petra se na nich zpřísní podmínky. „S elektronickým dopingem musíme bojovat. Budeme zpřísňovat kontroly. Jde hlavně o to, aby hráči u sebe neměli mobilní telefony, neměli chytré hodinky a budou probíhat náhodné kontroly pomocí detektorů kovů, abychom zamezili možnému podvádění,“ dodal Martin Petr.

Český šachový svaz Rausise teď pravděpodobně vyřadí z české šachové listiny. Případný zákaz činnosti je v kompetenci světové federace FIDE.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme