‚Udělal jsem chybu, ale nepodváděl jsem celý život.‘ Potrestaný Rausis už návrat k šachu neplánuje

Mezinárodní šachová federace (FIDE) vynesla rozsudek nad Igorsem Rausisem, který v červenci podváděl při šachovém turnaji ve Štrasburku. Snímek, na němž je zachycen s mobilním telefonem na toaletě, způsobil jeden z největších šachových skandálů za poslední roky. Rausis je totiž žebříčkově nejvýše postaveným hráčem v historii, který byl přichycen při podvodu.

Lausanne Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šachista Igors Rausis

Šachista Igors Rausis | Zdroj: Český rozhlas

Igors Rausis se ve světovém žebříčku pohybuje kolem 50. místa. Dvanáct let hrál za Českou republiku, dřív reprezentoval i Lotyšsko nebo Bangladéš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šachista Igors Rausis dostal za podvádění vysoký trest. Více v příspěvku Ľubomíra Smatany

FIDE mu zakázala hrát šachy na šest let, navíc nesmí působit jako trenér na mezinárodních akcích ani pracovat jako organizátor nebo rozhodčí. Zároveň přišel o titul velmistra.

„Udělal jsem chybu, to uznávám, přiznal jsem se. Lidé ale říkají, že jsem podváděl celý život. Jenže já se stal velmistrem v době, kdy nebyl ani internet,“ řekl Rausis Radiožurnálu. Šachista se podle vyjádření Etické komise FIDE přiznal k podvodu ve čtyřech případech – třikrát si pomohl analýzou probíhající partie na svém mobilním telefonu a jednou se jednalo o předem domluvený výsledek se soupeřem.

Dvojka českého šachového žebříčku podváděla na turnaji ve Francii. Igors Rausis se radil s mobilem

Číst článek

Rausis se po skandálu vrátil do Lotyšska a pronajal si byt ve vesnici na pobřeží Baltského moře. Styky s ním přerušila řada šachových svazů zemí, kde v minulosti trénoval nebo hrál.

„Je to poměrně přísný trest, protože to v jeho letech znamená prakticky konec kariéry,“ řekl místopředseda Šachového svazu České republiky Martin Petr, který se domnívá, že šachista podváděl dlouhodobě. „Mrzí mě, že ke skandálu došlo ve Franci, měli jsme ho odhalit u nás,“ dodal. Sám Rausis ihned po dopadení oznámil, že už šachy profesionálně hrát nebude.

Během šachové partie je zakázáno jakkoliv používat mobilní telefony už více než deset let. S technologickým pokrokem se zákaz postupně rozšiřuje i na další elektronická zařízení. Dobrý šachový program je ve hře výrazně silnější i než současný suverén světového žebříčku a mistr světa Magnus Carlsen.

Zázračný progres

Igors Rausis je lotyšským občanem, měl ale trvalý pobyt ve Varnsdorfu a v posledních letech vlála u jeho šachovnice česká vlajka. V tuzemské extralize působil v týmu Beskydské šachové školy. Její předseda Petr Záruba si nedovede vysvětlit, co Rausise k podvodu vedlo.

Šachistovi Rausisovi odebrali za podvod s mobilem titul. Federace mu navíc udělila šestiletý trest

Číst článek

„Je to vynikající šachista, byl českou dvojkou za Davidem Navarou. Tohle neměl zapotřebí,“ uvedl Záruba.

Osmapadesátiletý šachista se v poslední době stále zlepšoval, stoupal po žebříčku a zvyšoval svoje ELO (statistické hodnocení výkonnosti hráče), což bylo v jeho věku neobvyklé. Proto za tím někteří viděli nekalé praktiky.

„Nemohli jsme mu to ale dokázat,“ říká bez obalu místopředseda Martin Petr. „Chci zdůraznit, že je to zcela výjimečný případ. Ale i tak hledáme způsoby, jak tzv. elektronickému dopingu zamezit,“ dodal.

Rausis se k podvodu ve Štrasburku přiznal, uhradil organizátorům turnaje náklady a ihned odjel. Jak Beskydská šachová škola, tak Šachový svaz České republiky ho okamžitě vyloučily ze svých řad.

Současný verdikt FIDE umožňuje Rausisovi hrát pouze korespondenční nebo online šachy a dovoluje mu vydělávat si jako soukromý trenér. „Myslím, že šachy trénovat nebudu. Zkusím si najít jinou práci,“ řekl Rausis, kterému podle rozhodnutí mezinárodní federace zůstává ELO 2685.

Ľubomír Smatana, mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme