Dvojka českého šachového žebříčku podváděla na turnaji ve Francii. Igors Rausis se radil s mobilem

Druhý šachista českého žebříčku Igors Rausis podváděl na turnaji ve Štrasburku. Rodáka z Ukrajiny, který v minulosti reprezentoval i Lotyšsko nebo Bangladéš, usvědčila kamera umístěná na toaletě. Dopingoví komisaři ho díky ní přistihli, jak analyzoval svou probíhající partii na mobilním telefonu.

Štrasburk Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šachy

Rodák z Komunarsku zaznamenal v šachu velký výkonnostní vzestup až po 40. narozeninách. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Nebylo to pro mě překvapení. Také jsem ho podezíral, ale jedna věc je podezření a druhá věc jsou důkazy,“ přiznal Radiožurnálu velmistr David Navara, jediný český reprezentant, který je v pořadí světového žebříčku postavený výše než teď už usvědčený podvodník Igors Rausis, jenž v posledních letech hraje pod hlavičkou české federace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na turnaji ve Štrasburku byl přistižen při podvodu šachista Igors Rausis. Více v reportáži Jakuba Kanty

„Je to naprosto výjimečné, na akcích tak vysoké úrovně se něco takového neděje. Tohle je jeden ze dvou případů, kdy se něco takového podařilo prokázat,“ řekl Navara.

Při podvádění s mobilem byl v roce 2015 přistižen gruzínský šachista Gaioz Nigalidze, který nápadně často odcházel během turnaje v Dubaji na toaletu. Osmapadesátiletý Rausis vzbuzoval podezření už delší dobu výkonnostním růstem a svým herním stylem. V klíčových okamžicích partií takřka nedělal chyby.

„Kontrola na turnaji ve Štrasburku nebyla namátková. Dopingoví komisaři měli podezření, a tak se sjeli na konkrétní místo se speciálními přístroji,“ řekla česká jednička.

Navarova slova potvrzuje také předseda Šachového svazu České republiky Viktor Novotný, kterému v poslední době chodily kvůli Rausisovi stížnosti i ze zahraničí.

„Na fair play dohlíží rozhodčí, ten je první, kdo může konat. Pochopitelně ale nemá šanci například vlézt do kabinky, to by nebylo v pořádku. Z toho pohledu mě i překvapilo, že si dovolili na toalety umístit kameru a získat tím důkaz,“ řekl Novotný.

Etická komise Mezinárodní šachové federace FIDE zveřejnila na sociálních sítích po Rausisově provinění příspěvek, ve kterém stálo, že šachistu s lotyšskými kořeny bedlivě sledovala několik posledních měsíců.

„FIDE má díky profesoru Kennethu Reganovi počítačový systém, který zpětně analyzuje partie a dává nápovědu, jak moc je podezřelý výkon daného jednotlivce,“ vysvětlil předseda českého šachového svazu. „Pan Regan nám napsal, že je rád, že se jeho podezření potvrdilo. O hloubkovou analýzu jsme ho požádali na začátku roku a díky tomu se případ dostal do povědomí etické komise FIDE. Když se jim pak ozval rozhodčí z turnaje ve Štrasburku, tak udělali jakousi past, která zafungovala,“ dodal.

Boj s elektronickým dopingem

Během šachové partie je zakázáno jakkoliv používat mobilní telefony už více než deset let. S technologickým pokrokem se zákaz postupně rozšiřuje i na další elektronická zařízení, která by mohla buď přímo pracovat s šachovým programem, nebo výstupy z nich přenášet k hráči.

‚V první vlně je víc než stovka případů.‘ Agentura WADA odhalila vážný doping u ruských sportovců

Číst článek

Dobrý šachový program je ve hře výrazně silnější i než současný suverén světového žebříčku a mistr světa Magnus Carlsen. Tzv. elektronický doping se proto hlídá v tomto sportovním odvětví především a je v současnosti velkým tématem.

Na vrcholných akcích Šachového svazu České republiky se pro případné odhalení skrytých elektronických zařízení používají příruční skenery a detektory podobné těm, které známe z letišť. „Během finále české extraligy jsme s negativním výsledkem kontrolovali i Igorse Rausise,“ podotkl Novotný.

Kontroly dobře fungují na nejvýznamnějších turnajích světové špičky, kde by byl podobný podvod takřka nemyslitelný. Igors Rausis ale objížděl především významem menší turnaje, kde kontroly nejsou a ani nemohou být tak důkladné. Už proto, že podobné případy elektronického dopingu jsou naprosto ojedinělé.

„Jedna varianta je, že měl mobil schovaný někde na záchodě. Druhá možnost je, že ho mohl mít ukrytý někde v bandáži, kterou měl na noze,“ řekl Novotný.

Rodák z Komunarsku zaznamenal v šachu velký výkonnostní vzestup až po 40. narozeninách. V osmapadesáti letech se vyšvihl ve světovém žebříčku FIDE na 53. místo a zároveň byl nejstarším hráčem v první stovce. Po přistižení Rausis své pochybení přiznal, podepsal doznání a ohlásil konec kariéry.

Jakub Kanta, mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme