Jubilejní 50. ročník největší středomořské regaty na Maltě ovládla česká loď Bohemia Praha Debra

Česká loď Bohemia Praha Debra Pavla Štolby, kterou vedl Milan Koláček, zvítězila poprvé v padesátileté historii největší středomořské regatě Rolex Middle Sea Race na Maltě v hendikepu ORC a skončila stříbrná v IRC. Celá posádka zdolala více než 600 mil dlouhý závod za 3 dny, 21 hodin a 15 minut.

Tento článek je více než rok starý.

Valetta (Aktualizováno: 13:45 26. 10. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V 50. jubilejním ročníku jachtařského závodu Rolex Middle Sea Race bodovala česká posádka lodi Bohemia Praha Debra (na snímku)

V 50. jubilejním ročníku jachtařského závodu Rolex Middle Sea Race bodovala česká posádka lodi Bohemia Praha Debra (na snímku) | Foto: Rolex/Kurt Arrigo

České týmy se závodu na Maltě účastní pravidelně už několik let a mají za sebou mnohá pódiová umístění či vítězství v jednotlivých skupinách.

Žádný český tým ale závod celkově neovládl. Až letos se to po padesátileté historii největší středomořské regaty v hendikepu ORC lodi Bohemia Praha Debra povedlo. V další kategorii IRC skončila posádka stříbrná.

Majitel lodě Pavel Štolba se závodu ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit, a tak byli v týmu skippera Milana Koláčka i zkušený sólový mořeplavec Pavel Roubal a jachtaři Milan Tomek a Ondřej Vachel.

Kytarista Tří sester ‚Magor‘ Doležal už léta mění koncerty za šumění moře. K jachtingu ho přivedl alkohol

Číst článek

„Závod jsme si skvěle užili. Loď je jak stvořená pro plavbu na zadní vítr v silném větru. Od Favignany jsme doslova letěli jako jedna z mála lodí se spinakrem, kosatkou a zrefovanou hlavní plachtou ve větru o rychlosti 30 až 40 uzlů, předjížděli jsme jednu loď za druhou,“ popisuje jízdu Milan Koláček, jenž také kormidloval.

Letos bylo na startu hned pět českých lodí. Tým Hebe V také zaznamenal úspěch, ve skupině ORC 6 skončil třetí a v celkovém pořadí ORC 16. Loni tento tým kormidloval Koláček a bral v ORC celkově bronz. Posádka měla problémy s elektřinou, občas dokonce pluli bez přístrojů. „Byl to jeden z nejtvrdších ročníků, co jsme kdy jeli,“ shodli se.

S novou lodí Swan 42 Daring Sisters se na start postavil úspěšný český tým Tři sestry, jejíž majitelé jsou Tomáš Magor Doležal, kapelník skupiny Tři sestry, a Radim Citron Pařízek, kapelník skupiny Citron. Tým skončil na 19. místě v ORC celkově a ve skupině ORC 3 na čtvrtém místě. Na předních místech se tým držel celou první polovinu závodu, asi po 30 mílích po otočení Favignany se jim ale roztrhla malá kosatka.

OBRAZEM: Obří jachty závodí ze Sydney do Hobartu, favorizovaná Wild Oats XI odstoupila

Číst článek

„Swan 42 je strašně přeplachtěná loď a my s ní zatím máme málo zkušeností. V tak silném větru jsme na ní jeli poprvé. Nejprve jsme zaznamenali rychlostní rekord lodě 22,6 uzlu. Když jsme roztrhali čtyřku kosatku, neměli jsme moc možností, čím ji nahradit. K hlavní plachtě s druhým refem jsme přidali bouřkovou kosatku a pak i staysail, ten ale také nevydržel do konce dlouhého zaďáku. Pluli jsme pomaleji než soupeři, ale neměli jsme jinou možnost,“ popisoval Tomáš Magor Doležal.

Velmi dobře celý závod absolvovala také největší česká loď Cassiopeia-Gumotex, která ale špatně projela trasu závodu. Tudíž musela po projetí cílem odstoupit ze závodu. Ve skupině ORC 5 by jinak byla na 4. místě.

Poslední pátá česká loď v závodu, nejmenší Giulia, v průběhu závodu odstoupila. Jde totiž o plavilo především pro pobřežní závody.

V 50. jubilejním ročníku jachtařského závodu Rolex Middle Sea Race bodovala česká posádka lodi Bohemia Praha Debra (na snímku) | Foto: Rolex/Kurt Arrigo

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme