Příběh jména Burton: vytahané kalhoty dostal až na olympiádu, truchlí za něj i Ledecká

Nemusíte být zrovna zarytým fanouškem snowboardingu a čerstvě napadaného prašanu, ale jméno Burton určitě znáte. Zakladatel světoznámé značky na výrobu snowboardů a sportovního vybavení ve středu večer zemřel, ale jeho odkaz se nesmazatelně zapsal do historie zimních sportů.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jake Burton Carpernter

Jake Burton Carpernter | Zdroj: Profimedia

„Nebudete tomu věřit, ale moje rakovina se vrátila,“ napsal Jake Carpenter Burton ve svém emailu vedení společnosti, kterou před 42 lety sám založil. V mládí se přitom chtěl věnovat lyžování, ale osud tomu chtěl nejspíš jinak. A bylo to dobře.

Carpenter se narodil 29. dubna v roce 1954 v americkém státě New York a ve svých sedmi letech poprvé okusil, jak chutnají hory, když s rodiči vyrazil na dovolenou do Bromley Mountains ve Vermontu. Možná právě tam zažehl jeho plamínek lásky k horám.

Snowboarding přišel o ikonu. Zemřel Jake Burton, zakladatel značky, kterou znal celý svět

Číst článek

V roce 1967 ale postihla rodinu tragédie, protože jeho starší bratr George Whitney zahynul v uniformě amerického námořnictva ve válce ve Vietnamu. O další čtyři roky později zemřela na leukémii i jeho matka a pro sedmnáctiletého Jakea byla ztráta dvou členů rodiny devastující.

Nejdříve chtěl lyžovat

Carpenter toužil po stipendiu na univerzitě v Coloradu a závodně lyžovat, ale to se mu vinou zranění nepovedlo a nakonec vystudoval v New Yorku. Po škole začal pracovat v malé investiční společnosti, ale počty a sezení v kanceláři, to pro něj nebylo ono.

Stále ho to táhlo do hor, a tak dal výpověď a zamířil zpátky na místo, kam jako malý vyrazil s rodiči poprvé do hor - do Vermontu, do městečka Londonderry.

Na malé farmě se staral o koně, v noci pracoval jako barman a veškerý volný čas věnoval výrobě a úpravám prken, o kterých byl přesvědčen, že mají budoucnost. Snowboard ale nevynalezl, o to se postaral Sherman Poppen se svým „snurferem“ (monolyže s provázkem vpředu) a Burton se jej snažil zdokonalit. Vymýšlel, ohýbal a přidal vázání. Právě tam v roce 1977 vznikla společnost „Burton Boards“.

Pomohlo mu kamarádství s výraznou postavou amerického surfování Johnem Melem, který vyráběl vlastní surfy. V jeho malé továrně mohl Burton po večerech zlepšovat svá prkna a prodávat je. Začátky ale nebyly valné a společnosti hrozil i krach, který se naštěstí podařilo odvrátit.

V roce 1981 měl už ale našetřeno dostatek peněž, aby mohl svoji výrobu přesunout do vlastního. Z městečka Londonderry do Manchesteru, kde  si koupil vlastní dům se stodolou, ze které udělal dílnu. Obývací pokoj sloužil jako obchod a ve sklepě měl sklad. Ložnice pak posloužila jako kancelář.

Široké kalhoty a miliony dolarů

O 11 let později, v roce 1992, měla společnost Burton přes sto zaměstnanců a výrobky šly na dračku. Kdo jezdil na snowboardu, jezdil na prknech značky Burton. Kromě prken už společnost vyráběla i oblečení a doplňky. Snowboardisty spojovala kromě lásky k horám a životnímu stylu také jedna věc - široké kalhoty, které byly pohodlnější při freestylové jízdě a provádění triků.

Snowboarding na olympijských hrách v Naganu v roce 1998:

V roce 1998 si snowboarding odbyl premiéru na olympijských hrách v Naganu. Zlatou medaili v disciplíně half-pipe (U-rampa) tehdy vyhrál Gian Simmen ze Švýcarska, stříbrnou Daniel Franck z Norska a bronz putoval zásluhou Rosse Powerse do USA, který pochopitelně závodil na prkně značky Burton. Na další olympiádě v Salt Lake City ale už Powers dosáhl na zlatou.

Ross Powers na olympiádě v Salt Lake City | Foto: Petar Kujundzic | Zdroj: Reuters

O tom, jak moc velký vzestup snowboarding zaznamenal dokládá fakt, že podle zahraničních zdrojů je aktuální hodnota společnosti okolo 130 milionů dolarů (v přepočtu téměř tři miliardy korun).

Vzácný syndrom a rakovina

V roce 2011 byla Carpenterovi diagnostikována rakovina varlat, kterou se mu na čas podařilo překonat. O čtyři roky později prodělal vzácný syndrom, který paralyzoval jeho svalstvo a zrak.

„Život není o tom mít puls. Je to o tom, mít kamarády, zážitky a prožít ho. Jakmile tohle všechno přestane existovat, pak už to není život. A navíc jsem neviděl světlo na konci tunelu,“ řekl tehdy pro New York Times.

Z toho všeho se dokázal vylízat, ale letos se mu rakovina vrátila a na zákeřnou nemoc byl už pětašedesátiletý Jake Burton Carpenter krátký.

Truchlí i Ester Ledecká

O tom, jak výraznou postavou v dějinách snowboardingu a sportu, jako takového byl, svědčí i množství příspěvků na sociálních sítích. Upřímnou soustrast vyjádřil například trojnásobný vítěz olympiády ve snowboardinngu Shaun White, někdejší cyklista Lance Armstrong nebo dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme