‚Zpočátku to bylo nepříjemné, ale zvykl jsem si.‘ Závodníci mají od nové sezony v kombinéze airbag

Motocykloví závodníci mistrovství světa MotoGP si zvykají na nové speciální kombinézy. Ty musí mít od začátku letošní sezóny v sobě zabudované airbagy, aby závodníka v případě pádu, ochránily před vážným zraněním. Čechovi Jakubu Kornfeilovi se ale airbag nafoukl nedávno při závodě ve Francii poté, kdy se svoji motorkou přeskočil padajícího jezdce.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Nafoukne se to od lopatek, přes klíční kosti až k prsním svalům, takže když jsem v Le Mans dojížděl poslední kolo, tak se mi v tom hrozně špatně dýchalo,“ popisuje Radiožurnálu Jakub Kornfeil.

Video, kde se Kornfeilovi po manévru ve Francii, při kterém přeskočil motorku a nafoukl se mu airbag, viděly na internetu už statisíce lidí. Na sobě měl tehdy stejnou kombinézu, jako má teď na závodech Velké ceny v Brně.

Airbag je v kombinéze propojený se speciální krabičkou, kterou mají jezdci umístěnou na zádech.

„Je to malá krabička se dvěma diodama a pár káblíky, které k tomu vedou. Jsou tam čidla, těch mám na kombinéze rozmístěných celkem šest. Ty snímají všechny moje pohyby a elektronika vyhodnocuje, zda mají dát signál té výbušné krabičce, aby nafoukla ten airbag,“ říká Kornfeil.

Čidla jsou v kombinéze rozmístěna na bocích, nohavicích a také v rukávech. Někteří jezdci si ale na nošení nových kombinéz budou muset zvyknout.

„Mně to bylo ze začátku sezony dost nepříjemné, ale musím říct, že už jsem si na to nějakým způsobem zvykl a nevadí mi to,“ potvrzuje český závodník z nejsilnější kubatury Karel Abraham.

Jedna kombinéza vyjde závodníka až na 80 tisíc korun. Cena se vždy odvíjí od výrobce a také od technických parametrů.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme