Bárta si dojel na Evropských hrách v časovce pro bronz. Česká výprava má už sedm medailí

Cyklista Jan Bárta získal na Evropských hrách v Minsku bronzovou medaili v časovce. Jakub Otruba dojel na trati dlouhé 28,6 kilometru na osmém místě, vyhrál domácí Bělorus Vasil Kirijenko. Česká výprava tak má na kontě již sedm medailí stejně jako při premiéře Evropských her před čtyřmi roky v Baku.

Minsk (Aktualizováno: 17:28 25. 6. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyřiatřicetiletý Bárta, pětinásobný český mistr v časovce a sedmý muž z této disciplíny na mistrovství světa 2012, ztratil na Kirijenka 37 sekund. Od stříbrného Portugalce Nelsona Oliveiry ho dělilo devět vteřin, čtvrtého Ryana Mullena z Irska za sebou naopak jezdec stáje Elkov-Author nechal o necelou sekundu.

Atleti, badmintonisti nebo stolní tenistky. Krpálkovi na Evropských hrách v hale fandila část výpravy

Číst článek

Sedmatřicetiletý Kirijenko vyhrál časovku i před čtyřmi lety v Baku, z téhož roku má rovněž titul mistra světa. Bárta byl sice na úvodním mezičasu na devátém kilometru o sedm sekund lepší a vedl, ale nasazené tempo neudržel. Těsný souboj o bronz s Mullenem nicméně nakonec zvládl.

Rovinatá časovka

Z dvojice českých cyklistek byla v časovce o jedno místo lepší 23. Nikola Nosková, Jarmila Machačová za ní zaostala o šest sekund. S více než minutovým odstupem zvítězila Švýcarka Marlen Reusserová.

‚Cítil jsem se celý turnaj hrozně špatně.‘ Judista Krpálek odjíždí z Evropských her bez medaile

Číst článek

„Časovka byla profilově hodně rovinatá a docela dost foukalo, což pro mě nebylo úplně ideální. Navíc bylo docela vedro. Myslím si ale, že i s ohledem na tréninkový výpadek, který jsem měla, to bylo docela dobré,“ řekla Nosková.

Machačová si profil pochvalovala, ale přiznala, že jí závod moc nesedl. „Asi to bylo moc dlouhé,“ uvedla cyklistka, která se nyní v Minsku přesune na dráhu. „Bylo fajn, že jsem se rozjela. První závod mě čeká ve čtvrtek,“ řekla Machačová, jež v Minsku před šesti lety ovládla na mistrovství světa bodovací závod.

„Mám to tady ráda a mám na zdejší dráhu i hezké vzpomínky. Poslední dobou ale nemám takové výsledky, tak uvidíme, jak se s tím poperu,“ dodala.

Fuksu čeká finále

Klíčový detail při cestě za zlatem. Kostelecký dosáhl na historickou medaili i díky nábojům z Česka

Číst článek

Úspěšně do soutěží v Minsku vstoupil rychlostní kanoista Martin Fuksa. Český reprezentant s téměř sekundovým náskokem vyhrál svou rozjížďku na trati 1000 metrů a postoupil přímo do středečního finále, ve kterém bude obhajovat stříbrnou medaili z předešlých her v Baku.

„Chtěl jsem postoupit, ale říkal jsem si, že jestli dojedu první nebo druhý, je jedno. Stejně bych jel ve střední dráze. Ale od začátku jsem vedl, tak jsem si řekl, že bych to chtěl dotáhnout do vítězného konce, a to se povedlo,“ řekl Fuksa, který v Bělorusku startuje i na deblu společně s mladším bratrem Petrem.

Medailovou sbírku nerozšířili střelci Filip Nepejchal a Nikola Mazurová, kteří nepostoupili z kvalifikace v soutěži smíšených dvojic na 50 metrů z malorážky.

Evropské sportovní hry v Minsku:
Badminton:
Muži:
Čtyřhra - skupina C: Kaisti, Larkimo (Fin.) - Janáček, Švejda (ČR) 2:0 (20, 12).
Ženy:
Dvouhra - skupina B: Tomalová (ČR) - Popeová (Lot.) 2:0 (15, 6).
Smíšená čtyřhra:
Skupina A: Burkartová, Schaller (Švýc.) - Bášová, Bitman (ČR) 2:1 (-16, 19, 16).
Silniční cyklistika:
Muži:
Časovka (28,6 km): 1. Kirijenko (Běl.) 33:03, 2. Oliveira (Portug.) -28, 3. Bárta -37, ...8. Otruba (oba ČR) -1:43.
Ženy:
Časovka (28,6 km): 1. Reusserová (Švýc.) 36:17, 2. Blaaková (Niz.) -1:15, 3. Simmondsová (Brit.) -1:27, ...23. Nosková -4:45, 24. Machačová (obě ČR) -4:51.
Sportovní střelba:
Smíšená družstva:
50 m malorážka vleže: 1. Christenová, Lochbihler (Švýc.) 209,5, 2. Peerová, Pickl (Rak.) 206,6, 3. Choroševová, Grigorjan (Rus.), ...v kvalifikaci 23. Mazurová, Nepejchal, 25. Brabcová, Nymburský (všichni ČR).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme