Jan Bárta je novým mistrem republiky v cyklistické časovce. Je to jeho pátý titul

Cyklista Jan Bárta si na šampionátu v Žiaru nad Hronom dojel pro další titul v časovce. Tu ovládl jezdec stáje Bora-hansgrohe popáté za posledních šest let. Jeden z elitních časovkářů současného profipelotonu za sebou při neúčasti loňského vítěze Leopolda Königa nechal o více než minutu dalšího předního českého jezdce Petra Vakoče. O další minutu zpět zůstal Josef Černý.

Žiar nad Hronom / Slovensko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český cykllista Jan Bárta během závodu Tour de France

Český cykllista Jan Bárta během závodu Tour de France | Zdroj: Reuters

Dvaatřicetiletý rodák z Kyjova Bárta zvládl 40 kilometrů dlouhou trať za 52 minut a devět vteřin. Navázal tak na svou nadvládu z let 2012 až 2015, kdy triumfoval čtyřikrát za sebou.

Vítěznou šňůru mu přetrhl až loni v Hodoníně König, jenž se letos potýkal s dlouhodobějšími problémy s kolenem a i proto se rozhodl šampionát vynechat. Bártu před rokem odsunul na stříbrnou pozici, když ho porazil o osm sekund.

Dnes Bárta od úvodu potvrzoval roli velkého favorita. Šestý muž časovky letošního Gira d'Italia vedl od prvního mezičasu a komfortní náskok na zbytek startovního pole, v němž scházeli i další skvělí jezdci Zdeněk Štybar s Romanem Kreuzigerem, nadále navyšoval.

"Snažil jsem se tu první čtvrtinu jet tak, abych se úplně neuvařil, protože to bylo do kopce a proti větru. Po obrátce jsem se snažil jet rychle hlavně po rovině. Petra Vakoče jsem dojel před druhou obrátkou a předjel jsem ho, pak mě předjel zpátky tři kilometry před cílem v kopci, ale nakonec jsem ho předstihl ještě v cílové rovině proti větru," popsal Bárta průběh závodu na webu Českého svazu cyklistiky.

Pro čtyřiadvacetiletého Vakoče je ale i druhá příčka úspěchem. Domácí šampion ze závodu s hromadným startem z roku 2015 díky ní dosáhl na své maximum mezi českou elitou v této disciplíně. Loni završil bronzový časovkářský hattrick po třetích příčkách z let 2014 a 2015.

Mezi jezdci do 23 let byl nejrychlejší loni třetí Nicolas Pietrula, jenž si lépe rozvrhl síly a porazil o 22 vteřin úspěšného cyklokrosaře Adama Ťoupalíka. Bronz si vyjel Michal Kohout.

Dnešní časovka uzavřela program měření sil s chronometrem. Víkendový program šampionátu nabídne silniční závody s hromadným startem: v sobotu pojedou o titul ženy, juniorky a junioři, v neděli pak ve společném závodě muži a jezdci do 23 let.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme