Plavec Jan Šefl dostal trest za pozitivní test na doping. Vrátit se může v květnu 2019

Český plavec Jan Šefl dostal dvanáctiměsíční trest za doping. Loni na podzim měl pozitivní test na kokain, ale až teď Rozhodčí komise Českého olympijského výboru definitivně rozhodla o zákazu činnosti, jak informoval Radiožurnál.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 14:39 27. 9. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavec Jan Šefl.

Plavec Jan Šefl. | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Šefl byl pozitivně testován po Plzeňských sprintech, kde si mimo jiné připsal rekord mítinku na 50 metrů motýlek. 28letý závodník tvrdil, že mu drogu přimíchal do pití jeden z jeho přátel na oslavě, které se účastnil v předvečer závodů.

Na podzim měl pozitivní dopingový test na kokain. Teď však již Jan Šefl opět reprezentuje Česko na ME

Číst článek

Disciplinární komise Českého svazu plaveckých sportů tehdy dospěla k závěru, že plavec sice porušil antidopingová pravidla, ale neudělila mu za to žádný trest. Toto její rozhodnutí pak potvrdil ještě výkonný výbor svazu.

„Již samotné zjištění, že se do mého těla zakázaná látka dostala, následné hledání příčiny, dokazování před disciplinární komisí a trénink pod neustálou hrozbou neukončeného dopingového řízení, to všechno pro mě bylo obrovským trestem,“ popsal v tiskové zprávě Šefl.

Proti nulovému trestu pro plavce se ale odvolal Antidopingový výbor České republiky, který se obrátil na komisi rozhodčích Českého olympijského výboru jako nejvyšší odvolací orgán ve věcech dopingu v Česku.

Ta sice uznala, že Šefl neužil kokain ke zvýšení svého výkonu, ale vzhledem ke svému nedbalému jednání nevyvázne bez trestu. Tím se stal roční zákaz činnosti.

„To rozhodnutí považuju za necitlivé, protože se případ táhne už hodně dlouho a nakonec to Janu Šeflovi znemožní účast na velké akci i v příštím roce,“ říká Radiožurnálu k celé věci šéftrenér plavecké reprezentace Vlastimír Perna.

„Jsem si vědom, že jsem za sebe plně zodpovědný a rozhodnutí přijímám. Trest však vnímám jako příliš přísný a necitlivý, vždyť komise přijala vysvětlení, jak se kokain do mého těla bez mého vědomí dostal,“ litoval Šefl.

Zákaz se počítá od jeho vynesení 29. srpna 2018 a započítává se do něj i doba, kdy Šefl na podzim roku 2017 nuceně pauzíroval.

Všechny výsledky českého plavce jsou od 21. října 2017 anulovány, včetně těch z letošního mistrovství Evropy, kterého se Šefl zúčastnil. Zpátky k závodění se může vrátit 22. května 2019, tedy jen pár dní po kvalifikačním závodu na mistrovství světa.

Martin Charvát, Zuzana Borová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme