První Čech v historii. Basketbalista Veselý byl vyhlášen nejlepším hráčem Evropské ligy

Basketbalista Jan Veselý z Fenerbahce byl vyhlášen nejlepším hráčem sezony Evropské ligy. Devětadvacetiletý reprezentační pivot ovládl anketu novinářů a fanoušků jako první Čech, na galavačeru v dějišti závěrečného turnaje Final Four ve Vitorii byl navíc zvolen i do nejlepší pětky ročníku a získal i ocenění za moment sezony.

Vitoria (Španělsko) (Aktualizováno: 23:03 18. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veselý, který předloni s Fenerbahce získal v Eurolize titul, pomohl týmu k vítězství v základní části a pátému postupu do Final Four za sebou. Lepší bilanci má pouze CSKA Moskva, který si na závěrečném turnaji zahrál osmkrát za sebou v letech 2003 až 2010 a 2012 až 2019.

„Abych byl upřímný, tak jsem překvapený,“ řekl Veselý, který ve 30 odehraných zápasech zaznamenal v průměru 12,5 bodu, 4,9 doskoku a 2,4 asistence. „K ceně mi pomohli trenéři, spoluhráči, prostě celé Fenerbahce. Nejsem hráč, který by hrál sám, ale potřebuji k sobě tým, který mi pomáhá, a já pak pomáhám jemu,“ dodal.

Veselý ocenění získal i přesto, že část sezony zmeškal kvůli zranění a s Fenerbahce v pátek vypadl v semifinále s městským rivalem Anadolu Efes a do čtvrtého finále za sebou nepostoupil. „Nevěřil jsem v to. Měl jsem dobrou sezonu, ale kvůli zranění na konci jsem nehrál tolik, kolik jsem si představoval. Tohle je velká věc,“ dodal.

The All-EuroLeague first team presented by @7DAYS Basketball 👏

#GameON

21:50 – 18. 05. 2019

45 436

Veselý si z galavečera ve Vitorii odnesl celkem tři ceny. Se spoluhráčem Kostasem Slukasem, Nickem Calathesem z Panathinaikosu, Willem Clyburnem z CSKA Moskva a Brandonem Daviesem ze Žalgirisu Kaunas byl vybrán do nejlepší pětky soutěže.

Jeho „alley oop“ z duelu s Gran Canarií byl navíc fanoušky vybrán jako moment sezony. Toto ocenění bývalý hráč Partizanu Bělehrad získal podruhé za sebou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme