658 kilometrů divočinou. 'Hezčí a větší cyklistika,' těší se Kulhavý na Cape Epic

Sledovat za jízdy na kole slony a nosorožce je určitě nádhera, ale narazit ve sjezdu na antilopu už může znamenat velký problém. V Jihoafrické republice začne Cape Epic - osmidenní etapový závod na horský kolech. A na startu bude i olympijský vítěz z Londýna Jaroslav Kulhavý.

Tento článek je více než rok starý.

Kapské Město/JAR Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biker Jaroslav Kulhavý vybojoval stříbrnou medaili v cross country

Jaroslav Kulhavý | Zdroj: ČTK

„Ty scenérie jsou nádherné, v tomhle má Cape Epic obrovské kouzlo, je to něco krásného. Něco jiného, než když se jezdí na 4kilometrovém okruhu v lese pořád dokola. Přijde mi to mnohem hezčí a mnohem větší cyklistika,“ přiznává biker Jaroslav Kulhavý, že Cape Epic mu učaroval.

Kulhavý chce uspět na Cape Epic i mistrovství světa, skončit se chystá po hrách v Tokiu

Číst článek

Během osmidenního cyklistického závodu v Jihoafrické republice si dokáže vychutnat i okolní krajinu. „Jede se nádhernou přírodou, občas nějakou rezervací. Takže tam člověk uvidí slona, nosorožce a tak dále,“ těší se.

Setkání s divokou zvěří, ale může být také velmi nebezpečné. O to větší pozor proto musí jezdci při závodu dávat. „Horší případ je, když se jede buší. V minulosti někdo trefil antilopu v osmdesátce ve sjezdu. Na to člověk musí být opatrný.“

Cape Epic bývá bikery označován jako malá Tour de France a je jedním z největších etapových závodů na horském kole. Podle Kulhavého o vítězi rozhoduje především dlouhodobá výkonnost.

„Nerozhodují malé detaily, člověk musí odvést obrovské množství práce a každý den to obhájit. Je to zajímavější a mnohem víc vypovídající než hodina a půl, kde můžete pokazit start nebo někdo pokazí start před vámi. Pak můžete závod ztratit ne úplně svou vinou,“ přemýšlí český biker.

Kulhavý už Cape Epic v letech 2013 a 2015 vyhrál společně se Švýcarem Christophem Sauserem. Letos se představí s novým parťákem Američanem Howardem Grottsem.

„Roky zpátky jezdil i světové poháry v cross country, poslední dvě sezony se stáhnul do Ameriky na maratónské závody. Žije v Coloradu ve 2500 metrech, trénuje i výš, takže je na tom hodně dobře,“ představuje Jaroslav Kulhavý týmového kolegu.

Cape Epic odstartuje nedělním prologem na 20 km. O vítězi patnáctého ročníku bude jasno v neděli 25. března. Během sedmi etap cyklisté ujedou celkem 658 kilometrů a nastoupají 13 530 metrů.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme