Je to můj druhý domov, říká Jícha o Kielu, kde bude dělat asistenta trenéra

Po letech házenkářské dřiny si Filip Jícha už několik měsíců užívá volno. Jeho úspěšná hráčská kariéra skončila v Barceloně, kde zatím stále žije. Už brzy ale nejlepšího házenkáře světa za rok 2010 čeká přesun zpátky do Německa - konkrétně do Kielu, kde s místním klubem vyhrával velké trofeje.

Tento článek je více než rok starý.

Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filip Jícha

Filip Jícha | Zdroj: ČTK

„Já jsem člověk adaptabilní, takže kde jsem, tam se cítím dobře. Zní to jako klišé, ale já to takhle v podstatě mám," říká Filip Jícha.

Házenou hrál na klubové úrovni na Arabském poloostrově, ve Švýcarsku, v Německu a ve Španělsku. Všech angažmá si cení nejenom kvůli sportovní stránce, mimo to totiž poznal různé národní mentality a způsoby života, naučil se jazyky. Jedno místo je ale pro něj přeci jen speciální.

Házenkářská ikona Jícha: Svůj úplně poslední zápas odehraju v rodné Plzni, dorazí i světová esa

Číst článek

„Velkou část svého dospělého života jsem prožil v německy mluvících zemích a Kiel byl ta největší epizoda, takže tam se určitě vyznám lépe než třeba v Plzni, kde se pořád něco mění. Plzeň je moje rodné město, ale v Kielu vím, kde jsem, a je to můj druhý domov,“ přiznává nejlepší házenkář světa za rok 2010.

Právě v Kielu nejvíc hráčsky zářil a ke klubu i k městu si vybudoval pevný vztah. Na závěr kariéry si odskočil do Barcelony, teď se ale na sever Německa vrací, od léta bude asistentem trenéra, a už se na známé prostředí těší.

„Návrat do Kielu je pro celou naši rodinu zajímavý, víme, do čeho jdeme, a svým způsobem tam patříme," říká Jícha.

Zapadnout zpátky do života v Kielu nebude pro rodinu Filipa Jíchy problém. Děti slavného házenkáře - dcera Valérie a syn Vincent - se prý už těší.  

„Oba dva se tam narodili, Valérka tam má plno kamarádů. Vždycky jsme létali do Kielu a oni tam trávili nějaké prázdniny, takže je to pro ně návrat domu," říká Filip Jícha, který začne novou etapu házenkářského života - trenérskou, bude to ale ve starém známém prostředí - v německém Kielu.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme