Je to úplně nový tým a hráči se spolu musí naučit pracovat, říká Satoranský před mistrovstvím Evropy

Na blížícím se mistrovství Evropy basketbalistů chtěl český národní tým navázat na historické sedmé místo z předloňska. Jenže to bude těžší, než si původně všichni mysleli. Kouč reprezentace Ronen Ginzburg totiž nemůže oproti předpokladům počítat hned s několika oporami. A hlavně podkošová sestava budí rozpaky, zbyl v ní jediný hráč z posledního šampionátu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalista Tomáš Satoranský

Basketbalista Tomáš Satoranský | Zdroj: Reuters

Zkušený pivot Petr Benda se po klubové sezoně rozloučil s reprezentací. Luboš Bartoň s basketbalem skončil úplně a místo Pavla Houšky měli dostat prostor talentovaní mladíci. S tím se víceméně počítalo předem. Že ale do Rumunska nepojede úřadující euroligový vítěz Jan Veselý už ne.

„Skoro každý tým se musí vyrovnávat s neúčastí svých hvězd. Třeba Itálii bude chybět Gallinari, a to bude určitě znát. Ale asi ne tolik jako Veselého absence u nás. Nejsme v dobré situaci a bude velmi těžké ho nahradit. Budeme muset lehce měnit herní styl, ale já věřím hráčům, které jsem povolal, že to zvládneme,“ říkal Radiožurnálu izraelský trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg a v podobném duchu mluvil i jediný Čech působící v zámořské NBA - Tomáš Satoranský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ambice českých basketbalistů

„Je to úplně nový tým, jsou tam čtyři hráči, kteří byli na mistrovství Evropy ve Franci a tři, kteří byli ve Slovinsku. Je to tým, který se spolu musí naučit nějak pracovat a bude to trvat nějaký čas, než se dostaneme na hru, co chceme. A teď jsme asi spíš v pozici outsidera,“ řekl Radiožurnálu Satoranský.

Právě basketbalista Washingtonu je jediný zbývající člen základní sestavy z posledního Eurobasketu. S reprezentací se představí jako jeden z mála na třetím šampionátu starého kontinentu v řadě. Ani s obměněným a hlavně omlazeným týmem ale nechce Ginzburg příliš slevit z původních plánů. „V žebříčku účastníků nás odborníci tipovali na 13. místo s Veselým. To se mění. Můžeme jen překvapit. Ale pro nás cíl zůstává stejný, nejprve postoupit ze skupiny a pak se uvidí.“

Dvojnásobná zodpovědnost 

V silách českého týmu by to být mělo. Ze šestičlenné skupiny postupují do play off do tureckého Istanbulu čtyři celky, dva tak musí Češi nechat v Kluži za sebou. Podle papírových předpokladů by to mělo být Maďarsko, které svěřenci kouče Ginzburga v přípravě porazili, a domácí Rumunsko. Od něj ale nikdo neví, co čekat. Zato od největší české hvězdy Tomáše Satoranského teď budou fanoušci čekat hodně. On je s tím smířený.

„Zodpovědnost je teď dvojnásobná tím, že nebude Honza. Samozřejmě se tím nechci nějak dostávat pod tlak, ale určitě bude záležet na tom, jaké výkony budu podávat,“ dodal český rozehrávač, který si nebude moct oprášit ani spolupráci s bývalým spoluhráčem ze Sevilly - Ondřejem Balvínem. Ten se po dubnovém zranění snažil dát rychle do kupy a pak se vrátit do formy. Nakonec, marně. Jeho nový zaměstnavatel španělská Gran Canaria mu totiž po výstupní lékařské prohlídce start na turnaji nedoporučil. 217 cm vysoký pivot s těžkým srdcem poslechl a také se omluvil.

Už v přípravě tak hodně minut na palubovce a tím příležitost ukázat se dostávají jiní: Patrik Auda s Kamilem Švrdlíkem a mladíci Martin Peterka s Adamem Pecháčkem. Nicméně na to, kdo z nich v konečné dvanáctičlenné nominaci bude, si musíme ještě počkat. A není vyloučeno, že všichni. Naopak jasné je, že Češi nebudou budit takový respekt soupeřů jako před dvěma lety, ale kdo ví, třeba to bude ku prospěchu věci.

Jakub Kanta, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme