Jedna chyba by znamenala smrt. Američan Honnold vylezl El Capitana bez lana

Yosemitská stěna El Capitan přitahuje výjimečné sportovní výkony. Američan Alex Honnold ji poprvé vylezl stylem free solo, tedy sám a bez lana. 900 výškových metrů překonal po téměř čtyřech hodinách.

Sierra Nevada/USA Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alex Honnold

Alex Honnold | Foto: Fotobanka Profimedia

Vstal ještě za tmy, krátce po páté ráno. Posnídal tradiční vločky s ovocem a chia semínky, oblékl si oblíbené červené tričko. Pak se 31letý Američan Alex Honnold vydal na cestu, kterou magazín National Geographic nazval jedním z největších výkonů v historii lezení.

Cesta Freerider má přes 900 metrů, které lezci dělí na 33 délek. Výjimečnost Honnoldova výstupu spočívá v tom, že neměl žádné lano. Jako první dokázal slavnou stěnu vylézt stylem free solo, tedy volně bez lana a bez jakéhokoli jisticího vybavení.

Průměrně cesta Freerider trvá lezcům čtyři dny, Alex Honnold na vrchol vylezl v 9 hodin a 28 minut. Po třech hodinách a 56 minutách naprosto bezchybného a soustředěného výkonu. Kdyby jakkoli chyboval, následoval by pád s tragickými následky.

Zvládl i dvě nejnáročnější délky ve výšce přibližně 200 metrů, kde je už tak náročná yosemitská žula vyleštěná do hladka. „Je to jako stoupání po skle," přiblížil Honnold zdolávání klíčového úseku.

Sedm pokusů, sedm pádů. Už jsem o sobě pochyboval, přiznává Adam Ondra. Dawn Wall oslavil pizzou a pivem

Číst článek

„V tomhle stylu je to jako přistání na měsíci," zářil nad Honnoldovým výkonem další skvělý lezec Tommy Caldwell. Ten drží na El Capitanovi jiný primát, před lety jako první zdolal nejtěžší cestu Dawn Wall, tehdy ale lezl volným přelezem, tedy s použitím lana. Vloni v listopadu ho napodobil český lezecký fenomén Adam Ondra.

Přípravy trvaly rok, první pokus nevyšel

Caldwell byl jedním z mála lezců, který o do poslední chvíle utajovaném pokusu věděl. Honnold, který je mezi lezci proslulý schopností absolutního soustředění, se na životní výkon připravoval rok na v tělocvičně v Sacramentu, ale i na různých skalách po světě, v Maroku, Číně i v Evropě.

Zdolání El Capitana bez lan se mu povedlo na druhý pokus. Poprvé to zkusil už v listopadu, tehdy se po hodině vrátil, protože se mu podmínky nezdály ideální.

@alexhonnold composed and casual free soloing (sans cord) 2000ft above the deck on the Enduro Pitch of Freerider yesterday. Alex's process to prepare for his dream of free soloing El Cap has been an incredible, and sometimes stressful, journey to witness and be a part of over the last two years while filming him for a feature documentary (co-directed by @mochinyc). In some ways I expected (and prayed for) nothing less on his big day but it was still mind bending to see how relaxed he was in the final days leading up to the climb and of course during the climb - as seen here locked off reaching full extension with mere finger tips in contact to granite, feet smeared on nothing. What I've learned over the last 10 years about Alex is he isn't the kid that shows up to do well on the exam. If it counts, he's there to ace it, knock out the extra credit questions and finish early. I'd say he aced his final exam yesterday with extra credit for style and composure. When he got to the top, he looked at me and said "I'm pretty sure I could go back to the bottom and do it again right now." Congrats bud. You crushed. It was historic, it was brilliant, it was moving beyond words. Thanks to all of Alex's climbing partners who supported along the way and especially to one helluva film crew for staying committed through thick and thin doing some of the best work I've ever seen. So so proud of everyone. See the @natgeo link in my bio for more.

Příspěvek sdílený Jimmy Chin (@jimmy_chin),

Tentokrát ale všechno klaplo. Ještě minulý víkend si Honnold s Caldwellem cestu procvičili, přelez s lany jim trval pět a půl hodiny, čímž překonali vlastní rekord.

Před ostrým pokusem si Honnold cestu ještě proslaňoval, aby zkontroloval, zda bouřka nesmyla označení klíčových chytů. Byly suché, a tak nic nebránilo výkonu, který vstoupil do lezecké historie.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme