Věřím, že budu vítězit, předpověděl Procházka. ‚Český samuraj‘ dobývá a udivuje UFC úctou k soupeři

Pár let zpátky by jméno Jiřího Procházky znali pouze zarytí fanoušci MMA. Osmadvacetiletý rodák z moravských Hostěradic si ale během uplynulého víkendu v duelu s Dominickem Reyesem udělal v UFC takové renomé, že i největší hvězdy prestižní zápasnické organizace žasnou.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Důležité je, aby člověk dělal bojové umění s láskou,“ popisoval před více než rokem svůj pohled na zápasení Procházka v obsáhlém rozhovoru pro server iROZHLAS.cz.

Z Hostěradic přes Japonsko až do slavné UFC. Procházka se nebojí. ‚McGregor ztratil lásku,‘ myslí si

Číst článek

Od té doby toho stihl víc než dost, a to mu stačily pouhé dva zápasy, aby téměř stokilový pořez“ ukázal, čeho je v nejsledovanějším oktagonu na světě schopen.

Při své premiéře mu stál v cestě hodně tvrdý soupeř v podobě Volkana Oezdemira, ale hbité a silné ruce českého zápasníka poslaly Švýcara ve druhém kole na zem. Procházka si na ostrově prezidenta UFC Dany Whitea navíc vysloužil bonus za nejlepší představení večera.

Japonská škola

Začínal s thajským boxem, ve kterém v roce 2011 získal titul pro mistra republiky. Když mu bylo 22 let, odešel zkusit štěstí do Japonska do MMA organizace Rizin.

„Svého času to byla největší světová soutěž. Ale tím, že má základnu pouze v Japonsku, tak není tolik propagovaná,“ vzpomínal na své tehdejší profesionální zkušenosti v rozhovoru sportovec, který nyní budí pozornost i neobvyklým účesem.

V Rizinu absolvoval 12 zápasů a prohrál pouze jednou, a to v roce 2015, když šlo o pás pro šampiona. Procházka však vytrval a o čtyři roky později si s Muhammedem Lawalem duel zopakoval a vyšel z něj jako vítěz a nový šampion. Český šampion japonské organizace v polotěžké váze.

Čeští fanoušci MMA mají důvod k radosti. Šampion Procházka podepsal smlouvu s organizací UFC

Číst článek

V témže roce zvládl ještě titul obhájit a svoji japonskou kapitolu mohl s klidem uzavřít, aby otevřel novou s názvem Ultimate Fight Championship.

Místo nenávisti pokora

Že je americká kultura od té japonské poněkud odlišná, je patrné na první pohled a nejinak tomu je i mezi MMA zápasníky.

UFC svoji image zakládá na rivalitě mezi jednotlivými borci, která mnohdy nekončí jen vulgárními urážkami, ale v některých případech ústí do čiré nenávisti a nekontrolované agrese.

„Já na nějaké pohledy a výmysly, co tam někteří předvádí, kašlu,“ vyprávěl ještě před svým debutem Procházka. A jak řekl, tak jedná. Žádné špičkování se soupeřem během staredownu se v jeho případě nekoná (setkání zápasníků tváří v tvář před zástupci médií, pozn. red.).

Přes 190 centimetrů vysoký kliďas je prostě jiný a fanouškům se jeho „bušidó“, což jsou nepsaná morální pravidla samurajů, začíná více než líbit. A nejen jim.

Slova obdivu po Procházkově víkendovém galapředstavení v Las Vegas, kdy loktem z otočky ukončil Američana Dominicka Reyese, vyťukal do telefonu i šampion welterové váhy Kamaru Usman.

„Sakra, to bylo šílenství!“ poslal po efektním knockoutu na twitter nigerijský bijec, který je v současnosti považován za jednu z největších hvězd UFC.

Damnnnn that was madness 👊🏿🤯 #UFCVegas25

06:29 – 02. 05. 2021

747 17140

A když už rozhodčí ohlásí, že je po všem, Procházka ani radostí neskotačí v kleci. Místo toho přijde k poraženému soupeři a po vzoru japonských bojovníků se mu ukloní. Zarei! (pozdrav v sedě - pozn. red.).

Reakce Jiřího Procházky po výhře nad Dominickem Reyesem:

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme