Čeští vodní slalomáři kritizují olympijskou trať v Tokiu. ‚Snad to stihnou vyladit,‘ přeje si Prskavec

Čeští vodní slalomáři se vrátili z tréninkového kempu v Tokiu. V dějišti letních her 2020 si otestovali novou olympijskou trať a nešetřili kritikou. Podle nich je slalomová dráha nečitelná a rozhoduje na ní náhoda.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní slalomář Jiří Prskavec

Vodní slalomář Jiří Prskavec | Zdroj: Reuters, ČTK

Olympijská trať pro vodní slalom v Tokiu je prý neregulérní. Myslí si to nejen mistr světa Jiří Prskavec, ale i další čeští závodníci, kteří se vrátili z testování nového kanálu. V Odpoledním Radiožurnálu o tom uslyšíte za chvíli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Prskavec a Vít Přindiš považují trať v Tokiu za neregulérní. Co jim vadí si poslechněte v příspěvku

„Trať v Tokiu je moc zastavená a tím pádem voda nemá kam odtékat a teče pomaleji. To má za následek, že se hodně mění, takže je trať dost nefér," zhodnotil trať mistr světa a bronzový medailista z olympijských her v Riu Jiří Prskavec.

„V jedné jízdě ho to krásně proveze a v té druhé se brodí vlnami a válcem, které tam předtím nebyly a to si myslím, že není úplně správné,“ doplňuje ho evropský šampion Vít Přindiš.

Trať navrhli a vymodelovali na stavební fakultě pražského ČVUT, konkrétně profesoři Jaroslav Pollert se svým synem Jaroslavem mladším.

Překážky rozmístili podle sebe

Spád vody a její průtok jsou prakticky stejné jako na minulých hrách v Riu a podobné jako na kanále v pražské Troji. Problémem je to, že samotné překážky rozmístili japonští organizátoři na trati podle svého a nerespektovali původní návrh z ČVUT.

„Tam kde ty překážky být neměly, tak je silně zahustili a tam, kde být měly, je vůbec nedali,“ vysvětluje Jaroslav Pollert, který je zároveň předsedou sekce divoké vody Českého svazu kanoistů. Kvůli velkému množství překážek je teď průtok vody zpomalený, a každý závodník tak může mít během pár minut úplně jiné podmínky.

Na úpravu slalomové trati mají japonští organizátoři spolu s Mezinárodní kanoistickou federací čas do 21. května, kdy začne další tréninkový kemp a kanál už musí být připravený na olympijské hry.

„Věřím, že Mezinárodní kanoistická federace si na to vezme čas a dokáže to zrychlit, vyladit, aby to byla trať, která je hodná olympiády,“ doufá Jiří Prskavec. Jestli se na úpravě budou znovu podílet i otec a syn Pollertovi, ale zatím není jasné.

Alena Benešová, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme