Jiří Zídek starší byl jako první Čech uveden do basketbalové Síně slávy. Oceněna byla i Hejková

Bývalý basketbalista Jiří Zídek starší byl v dějišti mistrovství světa v Pekingu jako první Čech uveden do Síně slávy FIBA. Ocenění se den před startem šampionátu v Číně dočkala i slovenská trenérka žen USK Praha Natália Hejková.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Zídek starší

Jiří Zídek starší | Zdroj: Profimeda

Pětasedmdesátiletý Zídek, místo nějž se slavnostního ceremoniálu zúčastnil jeho nejstarší syn Jan, získal s československou reprezentací stříbro a bronz na mistrovství Evropy. Se Slavií VŠ Praha byl sedmkrát mistrem ligy a v roce 1965 hrál finále Poháru mistrů evropských zemí.

Krejčí a Puršl si na basketbalovém mistrovství světa nezahrají. Trenér je vyřadil z kádru

Číst článek

Startoval na šesti evropských a dvou světových šampionátech, v roce 1972 dosáhl s týmem na olympiádě v Mnichově na osmé místo. Zídek byl také dvakrát zvolen nejlepším československým basketbalistou a drží ligový střelecký rekord. V roce 2001 byl vyhlášen československým basketbalistou 20. století.

Pětašedesátiletá Hejková slavila pět euroligových titulů, v roce 2015 se jí to povedlo s USK Praha. „Jsem pyšná, že z tak malé země, jako je Slovensko, jsem se dostala do Síně slávy,“ řekla Hejková. „Bůh mě miluje, protože na cestě s basketbalem mi dal spoustu skvělých manažerů, asistentů a vynikajících hráček. Proto jsem tady, díky všem,“ dodala.

Vedle Zídka byli mezi legendy v hráčské kategorii zařazeni Janeth Arcainová z Brazílie, in memoriam Margo Dydeková z Polska, Atanas Golomejev z Bulharska, slavný Američan Alonzo Mourning, Fabricio Oberto z Argentiny, Jose Ortiz z Portorika a Muhsin Mizat Vardá z Egypta. Mezi trenéry byli s Hejkovou oceněni Bogdan Tanjevič z Černé Hory a posmrtně Mou Cuo-jün z Číny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme